EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння ефективності застосування дексмедетомідину та налбуфіну для знеболювання під час пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Епідуральне введення дексмедетомідину може мати переваги над епідуральним введенням налбуфіну з метою знеболювання при пологах.

Результати рандомізованого клінічного дослідження, опубліковані в журналі Egyptian Journal Of Anaesthesia, вказують на те, що, порівняно з налбуфіном, дексмедетомідин забезпечує більш швидке полегшення пологового болю у жінок, які перебувають у процесі природного розродження.

Мета цього дослідження полягала у порівняльній оцінці впливу дексмедетомідину та налбуфіну на ефективність зниження інтенсивності родового болю при їх додаванні до бупівакаїну.

Загалом 64 пацієнтки пройшли рандомізацію для включення до двох груп (по 32 породіллі на групу). Жінкам з групи A (дексмедетомідин) вводили препарат у вигляді болюса об'ємом 12 мл, до складу якого входив 0,25% бупівакаїн в об'ємі 11 мл та дексмедетомідин 0,5 мкг/мл в об'ємі 1 мл, з використанням епідурального катетера. Потім жінкам вводили додаткові 6 мл препарату, до складу якого входили дексмедетомідин 0,5 мкг/мл в об'ємі 1 мл і 0,25 % бупівакаїн в об'ємі 5 мл, коли оцінка інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) досягала 4 балів або більше.

Жінкам із групи B (налбуфін) вводили препарат у вигляді болюса об'ємом 12 мл, до складу якого входили 0,25% бупівакаїн в об'ємі 11 мл та налбуфін 10 мг в об'ємі 1 мл, з використанням епідурального катетера. Потім вводили додаткові 5 мл препарату, до складу якого входили 0,25% бупівакаїну і налбуфін 2 мг в обсязі 1 мл. Реєстрували основні фізіологічні показники, оцінки за шкалою ВАШ, оцінки за шкалою Апгар, тривалість стадій пологів та побічні ефекти.

Ефективність знеболювання під час пологів при епідуральному введенні як дексмедетомідину, так і налбуфіну у поєднанні з 0,25% бупівакаїном була задовільною, при цьому розвитку тяжких побічних ефектів зареєстровано не було. Однак протягом дослідження біль у жінок із групи застосування дексмедетомідину через швидше настання знеболювання був менш інтенсивним, ніж у жінок із групи застосування налбуфіну. Таким чином, застосування дексмедетомідину у поєднанні з бупівакаїном для епідурального введення є безпечним варіантом знеболювання у жінок, які перебувають у процесі розродження.

Джерело:

Egyptian Journal of Anaesthesia

Стаття:

Effect of Epidural Dexmedetomidine vs Nalbuphine for Labor Analgesia:#xd; A randomized clinical trial

Автори:

Sanaa M. El Fawal і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: