EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння монотерапії леветирацетамом та карбамазепіном при фокальній епілепсії у дітей

педіатрія педіатрія
педіатрія педіатрія

Що нового?

Встановлено однакову ефективність застосування карбамазепіну та леветирацетаму при фокальній епілепсії у дітей щодо контролю нападів, але прийом карбамазепіну пов'язаний з великою кількістю небажаних явищ та найгіршим дотриманням режиму лікування пацієнтами.

В рамках рандомізованого контрольованого клінічного дослідження встановлена ​​еквівалентна ефективність застосування карбамазепіну (КБЗ) і леветирацетаму (ЛЕВ) для контролю фокальних епілептичних нападів у дітей протягом 24 тижнів, проте прийом карбамазепіну призводив до більшої кількості побічних ефектів, що вказує на необхідність враховувати переносимість при виборі лікування. Мета даного одноцентрового подвійного сліпого дослідження у паралельних групах полягала у визначенні ефективності та небажаних явищ монотерапії КБЗ порівняно з монотерапією ЛЕВ у дітей із фокальними епілептичними нападами.

У дослідження включили 120 пацієнтів з нещодавно діагностованими фокальними нападами віком від 2 до 14 років, яких рандомізували на отримання КБЗ у дозі від 15 до 20 мг/кг або ЛЕВ у дозі від 20 до 40 мг/кг щодня. Моніторинг включених у дослідження учасників щодо поліпшення та виявлення небажаних явищ проводили на 4-му, 12-му та 24-му тижнях. Шість пацієнтів виключили через ускладнення, пов'язані з прийомом КБЗ. Середня частота нападів та кількість пацієнтів без нападів у групах дослідження представлені у таблиці 1.

Однак частота розвитку збудження, дерматологічних ускладнень та сонливості у групі КБЗ була значно вищою (р < 0,05). Незважаючи на порівнянну ефективність обох препаратів у контролі нападів, прийом КБЗ був пов'язаний з великою кількістю небажаних явищ та нижчим рівнем дотримання режиму лікування пацієнтами. Лікарі повинні враховувати ці відмінності, щоб мінімізувати потенційні небажані наслідки.

Джерело:

Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology

Стаття:

Safety and efficacy of levetiracetam and carbamazepine monotherapy in the management of pediatric focal epilepsy: a randomized clinical trial

Автори:

Hadi Montazerlotfelahi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: