EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження дії матриці, що розсмоктується, зі скловолокна при лікуванні виразок діабетичної стопи

матриця_зі_скловолокна матриця_зі_скловолокна
матриця_зі_скловолокна матриця_зі_скловолокна

Що нового?

Включення матриці з мікроскловолокна на основі бору в стандартне лікування статистично значно покращує темпи загоєння ран, скорочує площу ран і зводить до мінімуму периферичну нейропатію в області ран.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого клінічного дослідження, включення унікальної матриці, що розсмоктується, з біоактивного мікроскловолокна в стандартне лікування (СЛ, колагенова альгінатна пов'язка) пацієнтів з хронічними виразками діабетичної стопи статистично значуще покращує процес загоєння ран без небажаних явищ порівняно з застосуванням лише СЛ. Метою дослідників була оцінка загоювального потенціалу матриці, що розсмоктується, з мікроскловолокна + СЛ в порівнянні з СЛ в терапії виразок діабетичної стопи.

У даному багатоцентровому простому сліпому дослідженні взяли участь 40 пацієнтів, рандомізованих або в групу СЛ як монотерапію, або в групу застосування матриці, що розсмоктується, з мікроскловолокна + СЛ. В обох групах дослідження пацієнти отримували стандартне лікування діабетичної стопи з контролем рівня глюкози в крові, щотижневою санацією ран за необхідності та застосуванням пристроїв для розвантаження стопи. Учасники отримували лікування протягом 12 тижнів. Основною кінцевою точкою була частка неінфікованих, неішемічних ран з повношаровою поверхнею, що зарубцювалися до 12-го тижня.

Додатковими кінцевими точками були відносне зменшення площі рани (ВЗПР) та зміна результату випробувань моноволокна Семмеса - Вайнштейна. Згідно з результатами оцінки всіх пацієнтів, які отримали лікування, на 12-му тижні в групі застосування матриці, що розсмоктується, зі скловолокна + СЛ загоєння виразок діабетичної стопи було відзначено у більшої частки пацієнтів, ніж у групі СЛ (70 % (14/20) і 25 % ( 5/20) відповідно) (див. рисунок 1).

Середнє ВЗПР на 12-му тижні і середня зміна оцінок інтенсивності нейропатичного болю в період від вихідного рівня до 12-го тижня терапії були вищими в групі застосування матриці зі скловолокна + СЛ, що розсмоктується, ніж у групі СЛ (див. таблицю 1).

Середня кількість накладень матриці зі скловолокна склала 6. Таким чином, до 12-го тижня частка загоєних ран у пацієнтів з виразками діабетичної стопи виявилася вищою в групі застосування комбінації матриці зі скловолокна і стандартного лікування.

 

Джерело:

International Wound Journal

Стаття:

A multi-centre, single-blinded randomised controlled clinical trial evaluating the effect of resorbable glass fibre matrix in the treatment of diabetic foot ulcers

Автори:

David G. Armstrong і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: