EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Новий спосіб видалення зубів у дітей без виконання піднебінної ін'єкції

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Введення 4% артикаїну або 2% лідокаїну в щічний переддень (щічна анестезія) з інтервалом 5 або 8 хвилин мінімізує дискомфорт і частоту ін'єкцій при видаленні молочних молярів верхньої щелепи у дітей.

Проведення місцевої анестезії у дітей - завдання унікальної складності. Піднебінні ін'єкції пов'язані з травматизацією і часто викликають у дітей сильний біль і, як наслідок, страх перед стоматологами.

Щоб знайти рішення для цієї проблеми, Esra Ceren Tuğutlu та Kevser Sancak провели рандомізоване контрольоване дослідження, в якому з різними інтервалами після анестезії оцінювали суб'єктивне сприйняття болю при проведенні анестезії та видалення молочних молярів верхньої щелепи з використанням різних анестетичних розчинів та без виконання піднебінних ін'єкцій.

У дослідженні взяли участь 78 пацієнтів у віці від 8 до 12 років, 40 з яких (51,3%) були дівчатка, 38 (48,7%) — хлопчики. Пацієнтів рандомізували у шість груп: досліджувані групи, в яких їм виконували щічну анестезію артикаїном або лідокаїном з інтервалом 5 або 8 хвилин після анестезії без подальшої піднебінної ін'єкції, та контрольні групи, в яких пацієнтам виконували піднебінну анестезію.

Суб'єктивний характер та інтенсивність больових відчуттів після виконання анестезії та видалення зубів оцінювали за допомогою рейтингової шкали гримас болю Вонг — Бейкер та візуальної аналогової шкали (ВАШ).

Після анестезії між групами відзначалися статистично значущі відмінності в оцінці інтенсивності болю за ВАШ (p < 0,05). У досліджуваних групах оцінка за ВАШ була значно нижчою, ніж у контрольній групі. Проте статистично значимих відмінностей в оцінках за ВАШ і за шкалою Вонг — Бейкер після видалення зуба при виконанні піднебінної анестезії і без неї не було виявлено.

Джерело:

Clinical Oral Investigations

Стаття:

Is it possible to extract primary maxillary molars without palatal injection?: a controlled clinical trial

Автори:

Esra Ceren Tuğutlu, Kevser Sancak

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: