EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Іригація триамцинолоном покращує результати операції у пацієнтів із хронічним риносинуситом

риносинусит риносинусит
риносинусит риносинусит

Що нового?

У пацієнтів, які перенесли операцію з приводу хронічного риносинуситу, застосування триамцинолону для іригації пов'язане з зменшенням утворення кірки, набряку, рубцювання та зниженням бальної оцінки за Шкалою періопераційної ендоскопії придаткових пазух носа (POSE).

Результати дослідження, опубліковані в журналі Ear, Nose & Throat Journal, вказують, що іригація триамцинолоном після двосторонньої ендоскопічної операції на придаткових пазухах носа є ефективним методом обробки, який забезпечує оптимальні результати втручання. Така обробка забезпечує більш ефективне загоєння та значне зниження виразності набряку та поліпоїдних змін слизової оболонки пазух носа. Мета цього рандомізованого контрольованого дослідження з попарним зіставленням учасників полягала у вивченні впливу інтраопераційної іригації триамцинолоном на результати операції у 58 пацієнтів із двостороннім пансинуситом.

Після завершення ендоскопічної операції на придаткових пазухах носа в порядку рандомізації у пацієнтів виконували одноразову іригацію триамцинолоном (4 мл розчину з концентрацією 40 мг/мл) з подальшим встановленням тампона Мероцель (з полівінілацетату) з одного боку та встановлення тампона Мероцель з обробкою з іншого боку. Через 1, 3, 8 та 12 тижнів після операції проводили огляд порожнин носа з використанням жорсткого ендоскопа Хопкінса для вивчення наявності кірок, виділень, поліпоїдних змін та набряку. За даними ендоскопії, було визначено ступінь змін у придаткових пазухах носа з використанням системи оцінки POSE.

Вік найбільшої частки пацієнтів становив від 31 до 45 років; на них припадало 39,7 % випадків аналізованого захворювання. У дослідженні переважали учасники чоловічої статі, що вказує на велику схильність чоловіків до цього захворювання (63,7% чоловіків і 36,3% жінок). У період спостереження у всі контрольні моменти часу середній бал за системою оцінки POSE був нижчим з боку проведення досліджуваного втручання (див. таблицю 1), а також відзначалося значне зниження утворення рубців, набряку та кірки.

Таким чином, іригація триамцинолоном забезпечує статистично значуще покращення результатів операції та зниження виразності змін у ранньому післяопераційному періоді у пацієнтів з хронічним риносинуситом.

Джерело:

Ear, Nose & Throat Journal

Стаття:

Role of Triamcinolone Irrigation in Postoperative Outcomes in Patients Operated for Chronic Rhinosinusitis: A Matched-Pair Randomized Controlled Trial

Автори:

Grace Budhiraja і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: