EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Рекомендації щодо призначення емолієнтів від Центрів планування та закупівлі медичних послуг в Англії у 2021 році

екзема екзема
екзема екзема

Що нового?

Збільшилася кількість формулярів/рекомендацій, у яких пропонується застосування зволожуючих мазей та кремів при сухій шкірі чи екземі. Можливість рекомендації призначення добавок для ванн є низькою.

Згідно з результатами перехресного дослідження 2021 року, опублікованими в журналі Clinical and Experimental Dermatology, загальна кількість ексклюзивних рекомендованих незмивних емолієнтних засобів суттєво зросла. Слід зазначити паралельну зміну: більшість Центрів планування та закупівлі медичних послуг (CCG) більше не схвалюють застосування емолієнтних ванн при екземі. Nana Yaa T Amakye дослідила ситуацію з формулярами та рекомендаціями щодо призначення емолієнтів CCG в Англії станом на 2021 рік.

Емолієнти відіграють базову роль при лікуванні синдрому сухої шкіри, і лікарі, які їх призначають, зазвичай дотримуються місцевих формулярів Національної служби охорони здоров'я (NHS) Великобританії. Спираючись на попереднє дослідження 2018 року, в якому були виявлені значні відмінності в рекомендаціях емолієнтів в Англії та Уельсі, в рамках цього дослідження підтверджується консенсусна думка, що добавки для ванн не забезпечують додаткову клінічну користь при екземі.

Дослідники ідентифікували та вивчили матеріали 105 CCG, з яких 72 являли собою формуляри застосування емолієнтних засобів, а 47 – рекомендації щодо їх призначення. Слід зазначити, що розбіжності у формулярах і рекомендаціях, що додаються до них, були виявлені в 19 % випадків.

Більшість (68%) формулярів/рекомендацій були сформульовані з використанням рейтингової системи, що розкривало додаткові призначення лікарських препаратів. В рамках дослідження було виявлено загалом 126 різних емолієнтів, що не змиваються, серед яких креми і мазі були повсюдно доступними варіантами препаратів першої лінії. Цікаво, що фактор вартості як критерій вибору відповідного пом'якшувального засобу превалював над таким фактором, як вибір пацієнта.

Серед спеціалізованих емолієнтних засобів крем на водній основі виявився найменш часто рекомендованим незмивним засобом. Крім того, у 74% формулярів не рекомендувалося призначати добавки для ванн через обмежену клінічну ефективність. Незважаючи на те, що всі CCG в Англії мають формуляр або посібник із призначення емолієнтів, рекомендації, що містяться в них, як випливає з висновку, істотно різняться.

Джерело:

Clinical and Experimental Dermatology

Стаття:

Emollient prescribing formularies and guidelines in England, 2021: a cross-sectional study

Автори:

Nana Yaa T Amakye і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: