EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Перевага одновиросткового ендопротезування над остеотомією при остеоартрозі колінного суглоба

остеоартроз остеоартроз
остеоартроз остеоартроз

Що нового?

У осіб з остеоартрозом колінного суглоба одновиросткове ендопротезування забезпечує більш сприятливі результати в порівнянні з високою остеотомією великогомілкової кістки.

Результати недавнього дослідження свідчать, що, порівняно з високою остеотомією великогомілкової кістки (ВОВК), проведення одновиросткового ендопротезування колінного суглоба (ОЕКС) забезпечує покращення оцінки функціонального стану суглоба в післяопераційному періоді та мінімізацію розвитку ускладнень у пацієнтів з медіальним одностороннім остеоартритом. Мета дослідження, проведеного Linke Huang та співавт., полягала у вивченні клінічних результатів ВОВК та ОЕКС. У ході цього систематичного огляду та мета-аналізу пошук відповідних літературних джерел виконували у таких електронних базах даних, як PubMed, Web of Science, CENTRAL, Embase та Biosis Preview.

До аналізу були включені дослідження, у яких проводили ретроспективну чи проспективну порівняльну оцінку результатів ВОВК та ОЕКС. Оцінювали такі показники, як швидкість ходьби, функціональний стан суглоба, інтенсивність болю та частоту ревізійного ендопротезування. При вивченні частоти розвитку ускладнень розраховували відношення шансів (ВШ) та 95% довірчий інтервал (ДІ). При вивченні обсягу рухів (ОР) у суглобі розраховували зважену різницю середніх (РС) та 95 % ДІ. Крім того, оцінювали якість досліджень. Для оцінки ступеня неоднорідності даних проводили аналіз чутливості та аналіз у підгрупах.

Загалом до аналізу було включено 6 проспективних та 23 ретроспективних дослідження. У них взяли участь 3004 пацієнти (з ураженням 3084 колінних суглобів). Частота розвитку ускладнень у групі ВОВК була статистично значуще вищою порівняно з групою ОЕКС (ВШ – 4,88). Оцінки функціонального стану суглоба у післяопераційному періоді у групі ВОВК були статистично значуще нижчими порівняно з групою ОЕКС, у тому числі оцінка функції колінного суглоба за шкалою Lysholm (РС: −2,78) та оцінка спеціалізованої ортопедичної клініки (HSS) (РС: − 2,80). Щодо ОР у суглобі у післяопераційному періоді, статистично значущих відмінностей між групами ВОВК та ОЕКС типу «мобільний підшипник» не спостерігалося (РС: −3,78).

Крім того, були відсутні статистично значущі відмінності між групами за такими показниками: частота ревізійного тотального ендопротезування колінного суглоба (ТЕКС), швидкість ходьби та інтенсивність болю у післяопераційному періоді. Зважаючи на покращення оцінок функціонального стану суглоба після втручання та зниження частоти розвитку ускладнень, ОЕКС перевершує ВОВК. За виконання ВОВК і ОЕКС типу «мобільний підшипник» показники ОР у суглобі були зіставні. ВОВК та ОЕКС забезпечують задовільні клінічні результати за показниками: частота проведення ревізійного ТЕКС, інтенсивність болю та швидкість ходьби. Очевидно, ОЕКС більше підходить пацієнтам похилого віку, тоді як ВОВК і ОЕКС типу «мобільний підшипник» є найбільш підходящими варіантами хірургічного втручання для молодших, активних осіб.

Джерело:

Medicine (Baltimore)

Стаття:

Unicompartmental knee arthroplasty is superior to high tibial osteotomy for the treatment of medial unicompartmental osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Linke Huang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: