EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Позитивні результати застосування упадацитинібу у пацієнтів із хворобою Крона

хвороба крона хвороба крона
хвороба крона хвороба крона

Що нового?

У пацієнтів із хворобою Крона терапія упадацитинібом характеризується статистично значущою ефективністю з погляду індукції та підтримки клінічної ремісії та ендоскопічної відповіді.

У дослідженнях III фази у пацієнтів з хворобою Крона упадацитиніб був більш ефективний, ніж плацебо, щодо індукції та підтримки клінічної ремісії та ендоскопічної відповіді. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності застосування селективного інгібітору Янус-кінази (JAK) для прийому внутрішньо для лікування хвороби Крона середньотяжкого та тяжкого перебігу.

У двох окремих дослідженнях індукційної терапії III фази (U-EXCEL та U-EXCEED) пацієнти з діагностованою хворобою Крона середньотяжкого та тяжкого перебігу були рандомізовані для отримання або упадацитинібу (45 мг), або плацебо (у співвідношенні 2 : 1) один протягом 12 тижнів. Серед пацієнтів, у яких спостерігалася позитивна клінічна відповідь на індукційну терапію упадацитинібом, для оцінки підтримуючої терапії було проведено наступне дослідження U-ENDURE, в якому учасники були рандомізовані для отримання упадацитинібу в дозі 15 мг або 30 мг або плацебо (у співвідношенні 1 : 1 : 1) один раз на добу протягом 52 тижнів.

Основними кінцевими точками для індукційної терапії (12-й тиждень) та підтримуючої терапії (52-й тиждень) були клінічна ремісія (яка визначалась як значення індексу активності хвороби Крона < 150 (в діапазоні від 0 до 600, де більш високе значення вказує на велику тяжкість) захворювання)) та ендоскопічна відповідь (визначена як зниження простого ендоскопічного індексу активності хвороби Крона (SES-CD; в діапазоні від 0 до 56, де більш високе значення вказує на більшу тяжкість захворювання) більш ніж на 50% щодо вихідного рівня у дослідженні індукційної терапії (або зниження на ≥2 балла щодо вихідного рівня для пацієнтів з вихідним SES-CD 4)).

Загалом було рандомізовано 526 учасників у дослідженні U-EXCEL, 495 учасників у дослідженні U-EXCEED та 502 учасників у дослідженні U-ENDURE. Результати свідчили, що статистично значуще вища частка пацієнтів, які отримували упадацитиніб у дозі 45 мг, порівняно з пацієнтами, які отримували плацебо, досягла клінічної ремісії (49,5 і 29,1 % в U-EXCEL; 38,9 і 21,1 % в U-EXCEED) та ендоскопічної відповіді (45,5 та 13,1 % в U-EXCEL; 34,6 та 3,5 % в U-EXCEED).

У дослідженні U-ENDURE велика частка пацієнтів, які отримували упадацитиніб у дозах 15 та 30 мг, досягла клінічної ремісії на 52-му тижні (37,3 та 47,6 %) порівняно з пацієнтами, які отримували плацебо (15,1 %). Ендоскопічна відповідь була досягнута у більшої частки пацієнтів, які отримували упадацитиніб у дозах 15 та 30 мг (27,6 та 40,1 %), порівняно з пацієнтами, які отримували плацебо (7,3 %). Важливо відзначити, що частота розвитку оперізуючого герпесу була вищою в групах застосування упадацитинібу в дозах 45 і 30 мг в порівнянні з відповідними групами застосування плацебо. Захворювання печінки та нейтропенія частіше відзначалися в групі застосування упадацитинібу в дозі 30 мг в порівнянні з іншими групами підтримуючої терапії.

Крім того, перфорація шлунково-кишкового тракту спостерігалася у 4 пацієнтів, які отримували упадацитиніб у дозі 45 мг, і у 2 пацієнтів, які отримували упадацитиніб у дозах 30 мг і 15 мг відповідно. У пацієнтів з діагностованою хворобою Крона середньотяжкого та тяжкого перебігу ефективність індукційної та підтримуючої терапії упадацитинібом була вищою за таку при застосуванні плацебо.

Джерело:

New England Journal of Medicine

Стаття:

Upadacitinib Induction and Maintenance Therapy for Crohn's Disease

Автори:

Edward V. Loftus Jr. та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: