EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Рекомендації Робочої групи США з профілактичних заходів (USPSTF) щодо застосування аспірину з метою профілактики розвитку серцево-судинних захворювань

серцево-судинні захворювання серцево-судинні захворювання
серцево-судинні захворювання серцево-судинні захворювання

Що нового?

Пацієнтам віком 60 років і старше слід уникати застосування аспірину в низьких дозах з метою первинної профілактики серцево-судинних захворювань.

На замовлення Робочої групи з профілактичних заходів з метою оновлення рекомендацій організації від 2016 р. було проведено нове дослідження ефективності застосування аспірину з метою мінімізації ризику ускладнень серцево-судинних захворювань (ССЗ) (інсульту, інфаркту міокарда), смертності від ССЗ та загальної смертності у осіб без ССЗ в анамнезі. У цьому систематичному огляді автори також розглянули негативні наслідки застосування аспірину (зокрема, кровотечі) та вплив застосування аспірину на частоту розвитку колоректального раку та смертність на вибірці для первинної профілактики ССЗ. Крім того, на запит Робочої групи до дослідження включили моделювання мікроімітації з метою визначення загального співвідношення переваг та недоліків застосування аспірину для первинної профілактики колоректального раку та ССЗ зі стратифікацією за статтю, віком та рівнем ризику розвитку ССЗ.

У вибірку включили осіб у віці 40 років і старших без симптомів та ознак ССЗ, без ССЗ в анамнезі (у тому числі без перенесених інсультів або інфарктів міокарда), а також без підвищеного ризику виникнення кровотечі (не мають виразки шлунково-кишкового тракту, кровотечі в активній стадії, інших медичних станів в анамнезі та не приймають лікарських препаратів, що підвищують ризик виникнення кровотечі).

З помірною визначеністю USPSTF стверджує, що застосування аспірину для первинної профілактики ускладнень з боку серцево-судинної системи у осіб у віці 40-59 років з ризиком розвитку ССЗ протягом 10 років на рівні 10% і вище приносить незначну користь для пацієнтів. Крім того, з помірною визначеністю USPSTF стверджує про відсутність переваг від призначення аспірину особам віком 60 років та старшим для первинної профілактики ССЗ.

Рішення про застосування аспірину для первинної профілактики ускладнень з боку серцево-судинної системи у осіб у віці 40-59 років з ризиком розвитку ССЗ протягом 10 років на рівні 10% і вище рекомендується приймати після обговорення індивідуальних ризиків та користі для пацієнта. Отримані дані свідчать про незначну чисту клінічну користь застосування аспірину в аналізованій вибірці. Пацієнти, які готові приймати аспірин щодня в низьких дозах і не мають підвищеного ризику виникнення кровотечі, можуть потенційно отримати з цього користь (ступінь рекомендації C). Особам у віці 60 років та старше USPSTF не рекомендує приймати аспірин у низьких дозах як міру первинної профілактики ССЗ (ступінь рекомендації D).

Джерело:

JAMA

Стаття:

Aspirin Use to Prevent Cardiovascular Disease: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement

Автори:

Karina W. Davidson і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: