EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу використання обтяжених ковдр на вироблення мелатоніну під час сну

безсоння безсоння
безсоння безсоння

Що нового?

При використанні обтяжених ковдр під час сну у молодих та здорових людей були виявлені вищі концентрації мелатоніну в слині порівняно з використанням легких ковдр.

За даними перехресного дослідження, при використанні обтяжених ковдр у молодих і здорових людей виявлено більш високий рівень мелатоніну в слині перед засипанням. Мета дослідження полягала у вивченні того, чи наводить використання обтяженої ковдри під час сну (приблизно 12 % від маси тіла) до підвищення рівня мелатоніну та окситоцину порівняно з використанням легшої ковдри (приблизно 2,4 % від маси тіла).

У дослідженні оцінювали потенційний вплив таких факторів, як тривалість сну, суб'єктивна сонливість, активність альфа-амілази у слині (як індикатор впливу на симпатичну нервову систему). При використанні обтяженої ковдри протягом однієї години від вихідного рівня (22:00) до моменту вимкнення світла (23:00) підвищення концентрації мелатоніну в слині було більш вираженим (приблизно на 32%) (див. рис. 1).

Статистично значущих змін за такими показниками, як загальна тривалість сну та суб'єктивна сонливість при використанні ковдр різної ваги виявлено не було. Використання обтяженої ковдри під час сну може сприяти збільшенню вироблення мелатоніну. Необхідно провести додаткове дослідження, щоб встановити стабільність впливу на вироблення мелатоніну при частому використанні обтяженої ковдри протягом декількох тижнів або місяців. Важливо також встановити терапевтичну значущість підвищення концентрації мелатоніну в контексті раніше згаданого впливу практики використання обтяженої ковдри на інтенсивність тривоги і безсоння.

Джерело:

Journal of Sleep Research

Стаття:

A weighted blanket increases pre-sleep salivary concentrations of melatonin in young, healthy adults

Автори:

Elisa M. S. Meth і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: