EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вакцина V-01: оцінка ефективності гетерологічної бустерної дози проти омікрон-штаму

SARS-CoV-2 SARS-CoV-2
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2

Що нового?

Вакцина V-01 виявилася безпечною та ефективною та сприяла виробленню стійкого гуморального імунітету у осіб, які раніше отримали дві дози інактивованих вакцин.

Згідно з результатами подвійного сліпого рандомізованого клінічного дослідження III фази з плацебо-контролем, встановлена ​​ефективність та безпека рекомбінантної вакцини на основі білків злиття, навантаженої інтерфероном (V-01). В якості гетерологічної бустерної дози проти омікрон-штаму коронавірусу SARS вакцина V-01 індукувала стійку гуморальну імунну відповідь у пацієнтів, первинно вакцинованих інактивованими вакцинами. Метою дослідження було визначення ефективності, імуногенності та безпеки гетерологічної ревакцинації із застосуванням одноразової дози вакцини V-01 через 3-6 місяців після основної імунізації.

До дослідження включали здорових дорослих старше 18 років або дорослих пацієнтів з хронічними захворюваннями у стабільному стані без загострень протягом трьох місяців, що передують ревакцинації, які отримали дві дози інактивованої вакцини як первинну вакцинацію (препарат CoronaVac або препарат BBIBP-CorV). В рамках дослідження 10218 учасників рандомізували в групу застосування одноразової дози вакцини V-01 або в групу плацебо. Тест на наявність віруснейтралізуючих антитіл пройшли 419 учасників. Основною кінцевою точкою було забезпечення захисту проти підтвердженої коронавірусної інфекції з клінічними проявами.

На 14-й день після бустерної вакцинації в групі застосування вакцини V-01 титри антитіл, що нейтралізують вірус, різко збільшилися (в 11,3 рази, з 128,3 до 1452,8). Відповідно до результатів аналізу, проведеного з урахуванням принципу аналізу даних залежно від призначеного втручання, ефективність вакцини становила 47,8% (95% ДІ: 22,6-64,7) через два місяці моніторингу. Найчастіші небажані явища включали підвищення температури тіла, біль у місці ін'єкції низької чи помірної інтенсивності, головний біль та занепад сил.

Частота розвитку тяжких небажаних явищ у групі застосування вакцини V-01 та у групі плацебо була практично однаковою (0,12 % та 0,16 % відповідно). Під час спалаху пандемії омікрон-штаму вакцина V-01 з унікальним молекулярним дизайном на основі прототип-секвенованого Fc-білка злиття з димером з пан-інтерферону та рецептор-зв'язуючого домену довела свою безпеку та ефективність і забезпечила високий імунний захист при вторинній вакцинації добровольців, які раніше отримали інактивовану вакцину.

Джерело:

Emerging Microbes & Infection

Стаття:

Efficacy of heterologous boosting against SARS-CoV-2 using a recombinant interferon-armed fusion protein vaccine (V-01): a randomized, double-blind and placebo-controlled phase III trial

Автори:

Xuan-Yi Wang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: