EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Полегшення болю та зниження тривоги за допомогою технології віртуальної реальності під час введення екстраамніотичного балону вагітним

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Застосування технології віртуальної реальності під час індукції пологів за допомогою екстраамніотичного балонного катетера пов'язане з більш значним зниженням тривоги та оцінок ВАШ порівняно зі стандартним лікуванням у вагітних жінок.

Відповідно до результатів, представлених Ilia Kleiner та співавт., у майбутніх матерів, які перенесли індукцію пологів за допомогою екстраамніотичного балонного катетера, були зареєстровані нижчі оцінки за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та спостерігалося значне зниження тривоги завдяки застосуванню технології віртуальної реальності (ВР) , порівняно з вагітними, які отримали традиційне лікування Мета даного рандомізованого контрольованого дослідження полягала у вивченні ефективності технології ВР як методу відволікання уваги і зниження інтенсивності болю і тривоги у майбутніх матерів.

 

У дослідженні взяли участь 132 вагітні пацієнтки, яким проводили планову індукцію пологів за допомогою екстраамніотичного балонного катетера за акушерськими показаннями вчасно. Учасниць рандомізували у співвідношенні 1:1 (по 66 у кожній групі) у групу ВР на застосування кліпси ВР SootheVR All-In-One для зниження інтенсивності болю та тривоги під час введення катетера, або у контрольну групу, учасниці якої отримали стандартне лікування, затверджене у даному медичному закладі.

Оцінки болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та показники гемодинаміки матері реєстрували до, під час та після введення. Рівні тривоги оцінювали за опитувальником для оцінки особистісної та ситуативної тривоги до та після процедури. Також було зареєстровано рівень материнської задоволеності використанням технології ВР. Основною кінцевою точкою була зміна оцінок за ВАШ до та під час введення екстраамніотичного балонного катетера, при цьому мета дослідження полягала у виявленні зниження показника основної кінцевої точки на 25%. Додаткові кінцеві точки включали зміни рівня тривоги до та після введення.

Статистично значущих відмінностей між групами за індексом маси тіла, гестаційним віком на момент включення, показаннями до індукції пологів, віком, передпроцедурною оцінкою за ВАШ або рівнем тривоги не спостерігалося. Основна кінцева точка, що відповідає зміні оцінки за ВАШ (максимальна оцінка під час процедури мінус вихідна оцінка до процедури), у групі ВР була суттєво нижчою порівняно з контрольною групою. Крім того, у групі ВР було зареєстровано більш високий рівень зниження тривоги, про що свідчить різниця між оцінками щодо опитувальника для оцінки особистісної та ситуативної тривоги до та після процедури (див. таблицю 1).

Пацієнтки у групі ВР повідомили про винятково високу оцінку загальної задоволеності – 94%. Ці результати свідчать про потенціал технології ВР як ефективного немедикаментозного методу з дуже високим ступенем задоволеності для поліпшення сприйняття індукції пологів вагітними.

Джерело:

American Journal of Obstetrics & Gynecology

Стаття:

The use of virtual reality during extra-amniotic balloon insertion for pain and anxiety relief—a randomized controlled trial

Автори:

Ilia Kleiner і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: