EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Терапія віртуальною реальністю зменшує потребу в знеболювальних засобах при ендометріозі з тазовим болем

тазовий біль тазовий біль
тазовий біль тазовий біль

Що нового?

Застосування терапії віртуальною реальністю в домашніх умовах зводить до мінімуму прийом знеболювальних препаратів жінками з помірним та сильним тазовим болем, спричиненим ендометріозом.

У рандомізованому контрольованому дослідженні було підтверджено ефективність 20-хвилинного сеансу терапії віртуальною реальністю (ВР) у полегшенні тазового болю, пов'язаного з ендометріозом. Мета дослідження полягала в оцінці впливу повторних сеансів терапії ВР у домашніх умовах порівняно з імітацією терапії на рівень болю у жінок із тазовим болем, спричиненим ендометріозом.

Учасницям було рекомендовано використовувати шоломи ВР двічі на день протягом мінімум 2 днів та максимум 5 днів, починаючи з моменту появи у них менструального болю. Інтенсивність болю оцінювали за числовою шкалою (від 0 до 10 балів) до лікування та через 60, 120 та 180 хвилин після кожного сеансу лікування. Учасниці також надавали щоденні звіти з оцінками загального рівня болю, стресу, стомлюваності, якості життя та застосовуваними лікарськими препаратами.

В остаточний аналіз було включено 102 пацієнтки з ендометріозом, з них 51 із групи ВР (50 %) та 51 із групи імітації терапії (50 %). Середній вік становив 32,88 року (зі стандартним відхиленням (СВ) 6,96), а середня інтенсивність болю до лікування становила 6,53 (СВ 1,74) у групі ВР та 6,22 (СВ 1,69) у контрольній групі з імітацією терапії. З 1-го по 5-й день в обох групах знизився рівень болю, а також знизилася кількість прийнятих лікарських препаратів.

Найбільш значуще зниження інтенсивності болю спостерігалося другого дня через 120 хвилин після сеансу терапії в групі ВР і на третій день через 180 хвилин після втручання у контрольній групі (таблиця 1).

Встановлено явну перевагу ефективності терапії ВР порівняно з імітацією терапії першого дня (через 120 і 180 хвилин), другого дня (через 0, 60, 120 і 180 хвилин) і на третій день (через 60, 120 і 180 хвилин). Аналогічним чином, середнє значення полегшення болю було істотно вище при застосуванні ВР у перший день (через 120 і 180 хвилин) і на другий день (через 60, 120 і 180 хвилин) порівняно з контрольною групою.

Слід зазначити, що під час дослідження небажаних явищ зареєстровано не було. Встановлено сприятливий профіль ефективності та безпеки іммерсивного цифрового терапевтичного лікування, що застосовується самостійно в домашніх умовах, у зниженні загальної кількості знеболювальних препаратів, що приймаються серед жінок з тазовим болем, пов'язаним з ендометріозом.

Джерело:

Journal of Medical Internet Research

Стаття:

Pain Reduction With an Immersive Digital Therapeutic in Women Living With Endometriosis-Related Pelvic Pain: At-Home Self-Administered Randomized Controlled Trial

Автори:

Benjamin Merlot і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: