EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Тренування на основі технологій віртуальної реальності відкривають значні переваги для пацієнтів із хворобою Паркінсона

віртуальна реальність віртуальна реальність
віртуальна реальність віртуальна реальність

Що нового?

Тренування із застосуванням технологій віртуальної реальності можуть бути корисними при реабілітації осіб, які страждають на хворобу Паркінсона.

Дослідження, опубліковане в журналі The Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation, продемонструвало збільшення повсякденної активності (ПА), довжини кроку, поліпшення якості життя (ЯЖ) та рівноваги у осіб з хворобою Паркінсона (ХП) після тренувань із застосуванням технологій віртуальної реальності (ВР). У даному «парасольковому» огляді раніше опублікованих метааналізів на основі рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) дослідники прагнули оцінити ефективність ВР-тренувань у покращенні рухових навичок, збільшенні ПА та підвищенні якості життя у пацієнтів із ХП.

Для пошуку відповідних метааналізів РКД, присвячених впливу ВР-тренувань на рухові здібності та якість життя у добровольців з ХП, були вивчені такі бази даних, як Scopus, Web of Science, PsychInfo та PubMed. Переоцінку величини ефекту (індекс g Хеджеса) тренувань із застосуванням технологій віртуальної реальності виконували з використанням моделей випадкових ефектів Дер Сімоніана-Лерда. Крім того, були виконані додаткові аналізи для оцінки відмінностей між дослідженнями, визначення інтервалів прогнозування, оцінки можливості наявності систематичної помилки в публікаціях, ретельного вивчення впливу невеликих досліджень та з'ясування того, чи перевищують результати досліджень, що підтверджують ефективність, ті, які можна було б очікувати випадково.

В результаті цих аналізів було використано критерії Робочої групи з розробки, оцінки та експертизи ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій (GRADE) для оцінки якості даних для кожного результату. У результаті було включено 4 метааналізи, що включають 8 різних результатів. Було виконано перерахунок величини ефекту, і об'єднані результати показали, що ВР-тренування дозволяють значно покращити базові здібності до утримання рівноваги, помірно покращити загальну можливість збереження рівноваги та помірно збільшити довжину кроку у пацієнтів із ХП.

Що стосується ПА та ЯЖ, сукупна величина ефекту показала, що ВР-тренування у пацієнтів з ХП дозволяють помірно покращити і те, й інше. Тим не менш, не було виявлено клінічно значущих доказів покращення ходи, рухових функцій та швидкості ходьби під час тренувань з використанням технологій віртуальної реальності. Відповідно до критеріїв GRADE, методологічна якість оцінених метааналізів знаходилася в діапазоні від низького до середнього (AMSTAR2), а якість представлених у них даних, як правило, була від середньої до дуже низької. Слід зазначити, що у включених метааналізах описані дві небажані реакції.

Було виявлено позитивний зв'язок між ВР-тренуваннями та покращенням здатності зберігати рівновагу, збільшенням довжини кроку, підвищенням ПА та ЯЖ серед пацієнтів з ХП. Слід зазначити, що ВР-тренування особливо сильно позитивно вплинули на рівновагу, що підтверджується двома з восьми результатів, пов'язаних зі здатністю зберігати рівновагу, і демонструє значну величину ефекту. Ці результати були підтверджені даними середньої та дуже низької якості, занижуючи потенціал ВР-тренувань як повноцінного підходу до реабілітації для пацієнтів з ХП.

Джерело:

Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation

Стаття:

Efficacy of virtual reality training on motor performance, activity of daily living, and quality of life in patients with Parkinson's disease: an umbrella review comprising meta-analyses of randomized controlled trials

Автори:

Jingxuan Yu et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: