EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування вітаміну D у лікуванні хронічного скелетно-м'язового болю та фіброміалгії

скелетно-м'язовий біль. скелетно-м'язовий біль.
скелетно-м'язовий біль. скелетно-м'язовий біль.

Що нового?

Застосування вітаміну D ефективно полегшує м'язово-скелетний біль та покращує якість життя в осіб з дефіцитом цього вітаміну, у яких присутні фіброміалгія та м'язово-скелетний біль.

Результати нещодавно проведеного систематичного огляду вказують на можливість отримання користі від застосування добавок з вітаміном D (25-гідроксивітамін D) для полегшення болю, пов'язаного з синдромом фіброміалгії (СФ), та хронічного скелетно-м'язового болю (ХСМБ), особливо у осіб з дефіцитом цього вітаміна. Метою систематичного огляду даних, отриманих у рандомізованих контрольованих дослідженнях (РКД), було вивчення того, чи є дефіцит вітаміну D більш поширеним у осіб з ХСМБ, а також для оцінки впливу застосування добавок з вітаміном D на інтенсивність болю у цих осіб.

Пошук відповідних РКД виконували в таких електронних базах даних, як Кокрейнівський центральний реєстр контрольованих досліджень (CENTRAL), Physiotherapy Evidence Database та PubMed. Загалом із відібраних 434 досліджень критеріям включення до аналізу відповідали 14 досліджень. У осіб із СФ і ХСМБ часто спостерігається дефіцит вітаміну D. Наявність зв'язку між загальним дискомфортом у м'язах та дефіцитом 25-гідроксивітаміну D було підтверджено у трьох дослідженнях, у двох з яких якість даних була найвищою.

Результати шести досліджень свідчили, що особи з підтвердженим дефіцитом 25-гідроксивітаміну D можуть отримати користь від прийому відповідних добавок, при цьому в чотирьох із цих досліджень ступінь доказовості даних був найвищим. Результати восьми досліджень вказували на те, що поповнення дефіциту 25-гідроксивітаміну D дозволяє знизити інтенсивність болю, при цьому у шести з цих досліджень дані були найвищої якості. Таким чином, застосування добавок з вітаміном D у осіб, які страждають на СФ і ХСМБ, є корисним.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

The Efficacy of Vitamin D Supplementation in the Treatment of Fibromyalgia Syndrome and Chronic Musculoskeletal Pain

Автори:

Mauro Lombardo і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: