EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Прийом добавок із вітаміном D дозволяє знизити інтенсивність болю при остеоартриті колінного суглоба

остеоартрит_колінного_суглоба остеоартрит_колінного_суглоба
остеоартрит_колінного_суглоба остеоартрит_колінного_суглоба

Що нового?

Прийом добавок з вітаміном D приносить користь і дозволяє покращити симптоматичні та функціональні наслідки у осіб з остеоартритом колінного суглоба.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, проведеного Zi-Xia Zhao та співавт., у осіб з остеоартритом колінного суглоба прийом добавок з вітаміном D супроводжується зниженням індексу виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) та покращенням функціонального стану суглоба. Мета дослідження полягала у збиранні доказів ефективності застосування добавок з вітаміном D для профілактики розвитку та лікування остеоартриту колінного суглоба.

Пошук відповідних досліджень проводили за такими базами даних, як SinoMed, Web of Science, Китайська національна інфраструктура знань (China National Knowledge Infrastructure), PubMed, Wanfang, Китайська база даних у галузі біомедицини (China Biological Medicine Database) та Embase. Метааналіз проводили з використанням програми RevMan5.3. Результати дослідження були представлені у вигляді стандартизованої різниці середніх (SMD) з 95% довірчим інтервалом (ДІ) або виваженої різниці середніх з 95% ДІ.

До аналізу було включено 6 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 1599 пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба. Встановлено, що в осіб з остеоартритом колінного суглоба прийом добавок з вітаміном D призводить до статистично значущого зниження індексу WOMAC (SMD = -0,67), включаючи покращення оцінок за показниками тугорухливості суглоба (SMD = -0,13), інтенсивність болю за шкалою WOMAC (SMD = -0,32) та функціонального стану суглоба (SMD = -0,34). Під час проведення аналізу у підгрупах було встановлено, що прийом добавки з вітаміном D у дозі менше 2000 міжнародних одиниць (МЕ) забезпечував статистично значуще зниження оцінки тугорухливості суглоба (SMD = -0,22).

У осіб з остеоартритом колінного суглоба прийом добавок із вітаміном D супроводжувався зменшенням накопичення синовіальної рідини (SMD = -0,20). Статистично значущих відмінностей щодо поліпшення за такими показниками, як виразність уражень кісткового мозку (SMD = 0,03), обсяг хрящової тканини великогомілкової кістки (SMD = 0,12) та ширина суглобової щілини (SMD = -0,10), виявлено не було. Однак переконливі докази того, що прийом добавок з вітаміном D може сприяти запобіганню структурним змінам при остеоартриті колінного суглоба, практично відсутні.

Джерело:

Aging clinical and experimental research

Стаття:

Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis

Автори:

Zi-Xia Zhao і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: