EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння впливу перегляду телевізора та використання комп'ютера на підвищення ризику деменції

деменція деменція
деменція деменція

Що нового?

Перегляд телевізора може підвищувати ризик деменції, а використання комп'ютера може сприяти його зниженню.

Згідно з результатами нового дослідження, перегляд телевізора пов'язаний із підвищенням ризику розвитку деменції, а використання комп'ютера – з його зниженням. Мета даного проспективного когортного дослідження полягала в оцінці впливу перегляду телевізора та використання комп'ютера на ризик деменції. Зв'язок між цими видами діяльності та деменцією залишається стійким незалежно від частоти та інтенсивності фізичних навантажень.

Як перегляд телевізора, так і використання комп'ютера мають зв'язок з підвищеним ризиком розвитку хронічних захворювань та смерті, тоді як фізичні навантаження та фізична активність приносять користь людям похилого віку, оскільки вони знижують ризик розвитку деменції, структурної атрофії мозку та когнітивних порушень. Підвищення ризику розвитку деменції, що з сидячим способом життя, може бути зумовлено не самим сидінням, а тим, що робить людина, коли вона сидить.

Дослідження проводили з використанням даних із бази Biobank. Загалом у дослідження було включено 146 651 особу; виключалися особи молодше 60 років, особи з деменцією на момент початку подальшого спостереження та особи з неповними даними. Учасників спостерігали від вихідного візиту до останнього надходження до лікарні, втрати контакту для подальшого спостереження, смерті чи діагностування деменції. Час, витрачений на перегляд телевізора, був пов'язаний із підвищенням ризику виявлення нових випадків деменції (відношення ризиків ( ВР) = 1,31), однак використання комп'ютера було пов'язане зі зниженням такого ризику (ВР = 0,80).

Зв'язок між переглядом телевізора та ризиком розвитку деменції був найбільшим у осіб, які проводили найбільше часу за переглядом телевізора, і найменшим у тих, хто дивився телевізор найменше (ВР = 1,28). Аналогічним чином, зв'язок між використанням комп'ютера та зниженим ризиком розвитку деменції підвищувався зі збільшенням часу використання комп'ютера. Часте та помірне використання комп'ютера було пов'язане зі зниженням ризику виявлення нових випадків деменції (ВР = 0,76 та 0,70 відповідно).

У цьому дослідженні часті перегляди телевізора визначали як ≥ 4 години на день. Використання комп'ютера (включаючи використання для відпочинку, але не для роботи) позитивно впливало на ризик розвитку деменції, починаючи всього з 30 хвилин на день. Після внесення коригувань на демографічні дані, стан здоров'я та фактори способу життя, такі як час, витрачений на фізичні навантаження, сон, ожиріння, вживання алкоголю, статус куріння, дієта, рівень освіти, індекс маси тіла та вид зайнятості, ці результати залишалися статистично значущими.

Однією з можливих причин різного впливу цих двох видів діяльності на ризик розвитку деменції може бути те, що перегляд телевізора в сидячому положенні пов'язаний з унікально низьким рівнем м'язової активності та витратою енергії, порівняно з використанням комп'ютера в положенні сидіння. Під час виконання когнітивної діяльності, як-от використання комп'ютера, задіяні великі ділянки кори мозку, а під час перегляду телевізора, зазвичай, активна лише невелика частина мозку.

Рекомендується займатися фізичною активністю. Але якщо вибирати сидячі види діяльності, то активна когнітивна діяльність, наприклад, використання комп'ютера, краще перегляду телевізора. Результати цього дослідження узгоджуються з результатами попередніх досліджень та свідчать про те, що вид сидячої поведінки має важливе значення. Таким чином, перегляд телевізора пов'язаний із підвищенням смертності та несприятливими кардіометаболічними показниками, а використання комп'ютера – ні. Потрібно проведення додаткових досліджень для вимірювання сидячої поведінки та фізичної активності з використанням об'єктивних методів.

Джерело:

Medscape

Стаття:

Watching TV, Using Computer Have Opposite Ties to Dementia Risk

Автори:

Marcia Frellick

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: