EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Жінки, що перенесли кесарів розтин, схильні до більш високого ризику розвитку післяпологової депресії

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У жінок, які перенесли кесарів розтин, поширеність післяпологової депресії була вищою, ніж у жінок, які народили природним шляхом із застосуванням реміфентанілу для знеболювання.

Результати одномоментного дослідження вказують, що у жінок, які перенесли кесарів розтин, оцінки за Едінбурзькою шкалою післяпологової депресії (EPDS) після пологів були статистично значуще вищими, ніж у жінок, які народили природним шляхом із застосуванням реміфентанілу для знеболювання. Rana Dousti та співавт. провели це дослідження для визначення середньої оцінки виразності післяпологової депресії у жінок, які перенесли кесарів розтин, і у жінок, які народили природним шляхом із застосуванням реміфентанілу для знеболювання.

До дослідження було включено 140 жінок, яких розділили на дві групи по 70 учасниць у кожній: група жінок, які перенесли кесарів розтин, та група жінок, які народили природним шляхом із застосуванням реміфентанілу для аналгезії. Оцінку виразності депресії виконували під час вагітності на терміні 35–37 тижнів та через 4 тижні після пологів із використанням шкали EPDS. Було виконано порівняння оцінок виразності депресії з використанням незалежного t-критерію та парного t-критерію.

У жінок, які перенесли кесарів розтин, поширеність післяпологової депресії була набагато вищою порівняно з жінками, які народили природним шляхом із застосуванням реміфентанілу для знеболювання. Таким чином, кесарів розтин, мабуть, пов'язаний з розвитком післяпологової депресії.

Джерело:

International Journal of Women’s Health and Reproduction Sciences

Стаття:

Cesarean Section Can Be Related With Postpartum Depression: A Cross-sectional Study

Автори:

Rana Dousti і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: