EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність завегепанту у формі назального спрею у лікуванні мігрені

гостра мігрень гостра мігрень
гостра мігрень гостра мігрень

Що нового?

Завегепант у формі назального спрею демонструє ефективність та хорошу переносимість у пацієнтів із гострою мігренню.

Згідно з результатами систематичного огляду, завегепант у формі назального спрею ефективно знижує інтенсивність болю та виразність інших виснажливих симптомів мігрені. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки завегепанту у формі назального спрею у лікуванні гострих нападів мігрені, а також у виявленні потенційних небажаних явищ. До дослідження були включені дорослі пацієнти з гострою мігренню, які отримували завегепант у формі назального спрею в рамках нерандомізованих та рандомізованих контрольованих досліджень (РКД).

Було виконано ретельний пошук у різних базах даних, включаючи PubMed, Embase, Cochrane Library та ClinicalTrials.gov, з використанням таких ключових слів, як «антагоніст рецепторів пептиду, пов'язаного з геном кальцитоніну», «мігрень» та «завегепант у формі назального спрею» . Для об'єднання та аналізу даних досліджень, включених до огляду, використовували метод наративного синтезу.

В огляд включили три клінічні дослідження II/III фази (одне відкрите та два РКД) за участю 3681 добровольця. Критерієм включення була наявність мігрені з аурою або без аури в анамнезі протягом більше одного року згідно з клінічними рекомендаціями у третьому виданні Міжнародної класифікації головного болю. Результати були представлені у вигляді таблиці та обговорення.

У проаналізованих дослідженнях доведено ефективність завегепанту у полегшенні болю та зниження виразності інших найбільш виснажливих симптомів у пацієнтів з мігренню в анамнезі, особливо при застосуванні доз 10 мг та 20 мг. Небажані явища, пов'язані із застосуванням завегепанту, були переважно легкого і помірного ступеню тяжкості, що свідчить про хорошу переносимість препарату. Таким чином, завегепант у формі назального спрею може бути включений до діючих протоколів лікування гострих епізодів мігрені.

Проте необхідно провести додаткові дослідження препарату для підтвердження його ефективності та безпеки, у тому числі у неоднорідних популяціях пацієнтів, та визначення оптимальної дози та схеми застосування. Необхідно також оцінити його довгостроковий вплив на тяжкість мігрені, задоволеність пацієнтів та економічну ефективність лікування.

Джерело:

Journal of Advances in Medicine and Medical Research

Стаття:

Zavegepant Nasal Spray for Treatment of Acute Migraine: A Systematic Review

Автори:

Odoma і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: