EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Блокада м'яза, що випрямляє хребет, полегшує біль після хірургічного лікування грижі поперекового відділу Блокада м'яза, що випрямляє хребет, полегшує біль після хірургічного лікування грижі поперекового відділу
Блокада м'яза, що випрямляє хребет, полегшує біль після хірургічного лікування грижі поперекового відділу Блокада м'яза, що випрямляє хребет, полегшує біль після хірургічного лікування грижі поперекового відділу

Що нового?

Блокада м'яза, що випрямляє хребет, забезпечує достатнє знеболювання після хірургічного втручання з приводу грижі поперекового відділу хребта.

Згідно з результатами дослідження Hadi Ufuk Yörükoğlu і співавт., опублікованими в Journal of Anesthesia, блокада м'яза, що випрямляє хребет (МВХ), ефективна для зниження інтенсивності післяопераційного болю після планового хірургічного лікування грижі поперекового відділу. Цей метод вважається одним з найбільш доступних і знижує ризик ускладнень після дискектомії.

В цілому в дослідженні брали участь 54 пацієнти віком від 18 до 65 років зі статусом I-II за класифікацією ASA (Американського товариства анестезіологів). Пацієнтів рандомізували у дві групи. Учасникам контрольної групи проводили імітацію блокади з введенням 20 мл фізіологічного розчину, в той час як при виконанні блокади МВХ під контролем УЗД пацієнти отримували 0,25% бупівакаїн в дозі 20 мл.

Біль оцінювали через 1, 6, 12 і 24 години після втручання двома способами: за допомогою цифрової рейтингової шкали (NRS) і за обсягом внутрішньовенного введення морфіну. На тлі блокади спостерігалося зменшення споживання морфіну через 6, 12 і 24 години.

Автори зазначили, що загальний обсяг споживання морфіну в групі лікування був на 57% нижче, ніж у контрольній групі. Блокада МВХ під контролем УЗД забезпечувала клінічно значущу аналгезію після хірургічного втручання з приводу грижі поперекового відділу хребта.

Джерело:

Journal of anesthesia

Стаття:

Erector spinae block for postoperative pain management in lumbar disc hernia repair

Автори:

Hadi Ufuk Yörükoğlu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: