EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідили використання транексамової кислоти при тотальному ендопротезуванні плеча під регіональною анестезією Дослідили використання транексамової кислоти при тотальному ендопротезуванні плеча під регіональною анестезією
Дослідили використання транексамової кислоти при тотальному ендопротезуванні плеча під регіональною анестезією Дослідили використання транексамової кислоти при тотальному ендопротезуванні плеча під регіональною анестезією

Що нового?

Встановлено, що застосування транексамової кислоти знижує крововтрату та падіння гемоглобіну у пацієнтів при хірургічній тотальній артропластиці плеча під регіонарною анестезією.

Відповідно до дослідження, опублікованого в «Бразильському журналі анестезіології», використання транексамової кислоти суттєво зменшувало крововтрату (за оцінкою виділень) та зниження гемоглобіну, під час тотального ендопротезування плеча під регіональною анестезією. Дослідники провели це рандомізоване, односліпечне, контрольоване дослідження фази III у 45 пацієнтів, щоб оцінити, чи може транексамова кислота значно знизити періопераційну крововтрату при тотальному ендопротезуванні плеча, проведеному під регіональною анестезією. Хірургічні втручання мали на меті лікування; артропатії пошкодженої манжети-ротатора; хронічної нестабільності суглоба; попереднього неуспіху протезування, первинного остеоартрозу; та переломів проксимального відділу плечової кістки.

Учасники дослідження (середній вік 76 років) були випадковим чином віднесені до однієї з груп. У групі транексамової кислоти (n = 23) пацієнтам вводили шляхом внутрішньовенної інфузії 1 г транексамової кислоти безпосередньо перед операцією. Пацієнти контрольної групи (n = 22) отримували ідентичну групі дослідження медичну допомогу, за винятком інфузії транексамової кислоти.

Після операції було проведено: оцінку кількості дренажних виділень; загальної крововтрати; змін рівня та втрати гемоглобіну; та потреби у переливанні крові. Також були досліджені змінні, пов’язані з болем: оцінка болю після операції за Візуальною аналоговою шкалою, больовий криз в стаціонарі, тривалість перебування, тестування коагуляційної функції та якості реконвалесценції.

Істотних відмінностей між групами щодо: переливання крові; післяопераційного болю; часу операції; тривалості перебування у післяопераційному анестезіологічному відділенні (PACU); перебування в лікарні; та якості реконвалесценції, - не спостерігалось. В групі використання транексамової кислоти була помітно зменшена загальна кількість дренажних виділень, в кожен момент часу (через 2, 24, та 48 годин після операції), як показано на малюнку нижче:


Також була відмічена різниця у змін рівня гемоглобіну між групами, та було встановлено, що активований частковий час тромбопластину зменшився у пацієнтів, що отримували інфузію транексамової кислоти, як показано нижче:


Як відзначили автори дослідження, потрібні додаткові дослідження, щоб вивчити ідеальну дозу та шлях введення транексамової кислоти при тотальному ендопротезуванні плеча та оцінити ефективність транексамової кислоти для зменшення потреби у переливанні крові.

Джерело:

Brazilian Journal of Anesthesiology

Стаття:

Tranexamic acid in total shoulder arthroplasty under regional anesthesia: a randomized, single blinded, controlled trial

Автори:

Teresa Garcia та співавт.

Коментарі (3)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: