EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідження несприятливих клінічних наслідків у пацієнтів з автоімунними захворюваннями та COVID-19 Дослідження несприятливих клінічних наслідків у пацієнтів з автоімунними захворюваннями та COVID-19
Дослідження несприятливих клінічних наслідків у пацієнтів з автоімунними захворюваннями та COVID-19 Дослідження несприятливих клінічних наслідків у пацієнтів з автоімунними захворюваннями та COVID-19

Що нового?

У пацієнтів з COVID-19, які мають фонове автоімунне захворювання, ризик смерті, госпіталізації до відділення інтенсивної терапії (ВІТ) або інтубації не підвищується.

Ретроспективне когортне дослідження було проведене в Нью-Йорку (США) для вивчення впливу автоімунних захворювань на клінічний перебіг COVID-19, а саме – композитну кінцеву точку, яка включала смерть, переведення до ВІТ та інтубацію. Вторинною кінцевою точкою був час до смерті в стаціонарі. В дослідження включили дані 186 пацієнтів, яких госпіталізували з COVID-19. З них 62 мали автоімунні захворювання, а 124 пацієнта, підібрані за віком і статтю, склали контрольну групу.  

Для вивчення зв’язку між автоімунними захворюваннями і клінічними наслідками застосовували регресійний аналіз пропорційних ризиків Кокса та логістичну регресію. Пацієнти з автоімунними захворюваннями частіше, порівняно з контрольною групою, мали принаймні одне супутнє захворювання, тривало приймали імуносупресивні препарати та переносили трансплантацію органів. Не відзначалося суттєвих відмінностей за частотою госпіталізацій до ВІТ, інтубацій та смертності, що відображено в таблиці:   

Таблиця 1. Аналіз несприятливих наслідків серед госпіталізованих пацієнтів, позитивних на SARS-CoV-2.


За результатами мультиваріатного аналізу, пацієнти з автоімунними станами не мали підвищеного ризику переведення до ВІТ, інтубації або смерті (скориговане відношення шансів 0,79). В регресійному аналізі Кокса автоімунні стани також не були пов'язані зі смертністю в стаціонарі (скориговане відношення ризиків 0,73), що відображено на рисунку:


Рис. 1. Криві смертності Каплана-Меєра, стратифіковані за наявністю або відсутністю автоімунних захворювань у 186 пацієнтів.  

Подальші дослідження необхідні для покращення лікування пацієнтів з автоімунними станами, які захворюють на COVID-19, зокрема щодо застосування додаткової імуносупресивної терапії під час лікування в стаціонарі.  

Джерело:

The Journal of Rheumatology

Стаття:

Risk of Adverse Outcomes in Hospitalized Patients with Autoimmune Disease and COVID-19: A Matched Cohort Study from New York City

Автори:

Adam S. Faye et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: