EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідження ін’єкцій розчину аутологічних білків для лікування остеоартриту колінних суглобів Дослідження ін’єкцій розчину аутологічних білків для лікування остеоартриту колінних суглобів
Дослідження ін’єкцій розчину аутологічних білків для лікування остеоартриту колінних суглобів Дослідження ін’єкцій розчину аутологічних білків для лікування остеоартриту колінних суглобів

Що нового?

Клініцисти  можуть застосовувати внутрішньосуглобові ін’єкції  розчину аутологічних білків (РАБ) для лікування пацієнтів з м’яким та помірним остеоартритом колінних суглобів. За результатами дослідження цей метод безпечний і суттєво полегшував біль впродовж 3 років після ін’єкції. 

Рандомізоване багатоцентрове дослідження з подвійним засліпленням та контролем фізіологічним розчином було проведене з метою оцінити терапевтичні ефекти однократного введення РАБ в уражені суглоби при спостереженні пацієнтів до 3 років. Це дослідження було продовженням попереднього рандомізованого дослідження, яке підтвердило переваги нового методу в перший рік лікування. 

Учасниками були 46 пацієнтів з діагнозом остеоартриту колінних суглобів на стадії 2 або 3 за Келгрен-Лоуренсом. Пацієнтів рандомізували в дві групи: а) одна ін’єкція фізіологічного розчину (n = 15),  б) одна ін’єкція БАР під контролем ультразвуку (n = 31). Через 1 рік пацієнтам контрольної групи дозволялося перейти в групу б). Через 24 та 36 місяців пацієнти проходити повторне обстеження з оцінюванням наступних показників: а) Коротка форма опитувальника стану здоров’я з 36 питань (SF-36); б) візуальна аналогова шкала болю (ВАШ); в) шкала ушкодження колінного суглоба та наслідків остеоартриту (KOOS); г) терапевтична відповідь за ревматологічними критеріями Міжнародного товариства дослідження остеоартриту (OMERACT-OARSI); д) Індекс Лікерта Західного Онтаріо та університету МакМастер (WOMAC LK 3.1).       

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) проводилася з використанням МРТ-індексу остеоартриту колінного суглоба (MOAKS) до початку терапії та через 24 місяці. Рентгенівські знімки аналізували за критеріями Келгрена-Лоуренса до початку терапії і щороку впродовж періоду спостереження.

В групі БАР спостерігали покращення оцінок болю за WOMAC, KOOS та ВАШ через 1 рік та 3 роки, як відображено в таблиці:  


Дані представлені у вигляді середнього ± стандартне відхилення.

З 12 по 36-й місяць оцінки болю за ВАШ суттєво знизилися. Всі учасники контрольної групи, яким уводили фізіологічний розчин, погодилися перейти до групи РАБ. Порівняно з початковими їхні фінальні оцінки покращилися. Проте не відзначалося суттєвого покращення в порівнянні з точкою переходу в дослідну групу.   

Слід зазначити, що у 28,6% пацієнтів (4/14) з перехідної групи та у 26,9% (7/26) пацієнтів групи РАБ лікування було визнане неефективним, оскільки у них застосовували додаткові ін’єкційні терапії або хірургічні втручання між 12-м та 36-м місяцями спостереження. Результати за MOAKS не мали суттєвих відмінностей.  

У пацієнтів з кращим станом хряща відзначалися кращі клінічні наслідки щодо полегшення болю. У пацієнтів, які первинно мали втрату хряща, клінічні результати були гіршими. Таким чином, ін’єкції РАБ є безпечними та суттєво полегшують біль у пацієнтів з остеоартритом колінних суглобів.

Джерело:

American Journal of Sports Medicine

Стаття:

Autologous Protein Solution Injections for the Treatment of Knee Osteoarthritis: 3-Year Results

Автори:

Elizaveta Kon et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua
Спробуй: