EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ефективність пальцевого натискання і ритмічного постукування для зниження інтенсивності болю при внутрішньом'язовій ін'єкції Ефективність пальцевого натискання і ритмічного постукування для зниження інтенсивності болю при внутрішньом'язовій ін'єкції
Ефективність пальцевого натискання і ритмічного постукування для зниження інтенсивності болю при внутрішньом'язовій ін'єкції Ефективність пальцевого натискання і ритмічного постукування для зниження інтенсивності болю при внутрішньом'язовій ін'єкції

Що нового?

Встановлено, що пальцеве натискання і ритмічне постукування по місцю ін'єкції сприяють ефективному полегшення внутрішньом'язової болю.

Результати дослідження, що опубліковані в журналі Public Library of Science One, вказують, що пальцеве натискання або застосування технік Хелфера з ритмічним постукуванням по місцю ін'єкції знижують інтенсивність болю, пов'язаного з проведенням внутрішньом'язової ін'єкції у дорослих. Вплив різних технік внутрішньом'язових ін'єкцій на біль, пов'язаний з ін'єкцією, вивчали шляхом пошуку відповідних досліджень в різних базах даних, включаючи MEDLINE, EMBASE, British Nursing Index і CINAHL.


Для включення в даний систематичний огляд і метааналіз Oluseyi Ayinde і співавт. відібрали 49 досліджень. У метааналіз увійшли 20 досліджень, у систематичний огляд - 29 досліджень. Для оцінки болю, пов'язаного з ін'єкцією, використовували стандартизовану різницю середніх значень з довірчим інтервалом (ДІ) 95%. Всього було включено дані стосовно 13 технік внутрішньом'язових ін'єкцій. У 10 дослідженнях використовували тиск в місці ін'єкції.


Пальцеве натискання і ритмічне постукування по місцю ін'єкції сприяло полегшенню болю в місці ін'єкції. Використання ж пластикового пристосування для тиску на шкіру в місці ін'єкції (ShotBlocker) не забезпечувало зниження інтенсивності болю. Техніка точкового масажу полягала в застосуванні тривалого тиску з подальшим постукуванням (додавання періодичного тиску) по акупрессурних точках в місці ін'єкції.


Дослідники відзначили, що при застосуванні акупрессури інтенсивність болю була нижчою. Також меншою інтенсивністю болю відзначалися ін'єкції у вентро-сідничну область, порівняно з ін'єкціями в дорсо-сідничну область. Автори не виявили достатніх доказів на користь використання холодної голки і техніки «Z-track» і їх впливу на інтенсивність болю при виконанні ін'єкції.



При оцінці впливу заміни голки після набору розчину, що вводиться на біль, пов'язану з ін'єкцією, були отримані суперечливі результати. Нагрівання розчину, що вводиться, також не сприяло зниженню інтенсивності болю. Таким чином, використання місцевого тиску, особливо пальцевого натискання і ритмічного постукування в місці ін'єкції, здатне забезпечити статистично значуще полегшення болю при внутрішньом'язової ін'єкції.

Джерело:

PLos One

Стаття:

The effect of intramuscular injection technique on injection associated pain; a systematic review and meta-analysis

Автори:

Oluseyi Ayinde і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: