EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Електроміостимуляція всього тіла суттєво полегшує симптоми у пацієнтів з неспецифічним хронічним болем в спині Електроміостимуляція всього тіла суттєво полегшує симптоми у пацієнтів з неспецифічним хронічним болем в спині
Електроміостимуляція всього тіла суттєво полегшує симптоми у пацієнтів з неспецифічним хронічним болем в спині Електроміостимуляція всього тіла суттєво полегшує симптоми у пацієнтів з неспецифічним хронічним болем в спині

Що нового?

Тренування з використанням електростимуляції всіх основних груп м’язів тіла (ЕМС-ВТ) лише протягом 20 хвилин на тиждень може бути ефективним і заощаджувати багато часу пацієнтам з неспецифічним хронічним болем у спині (НХБС). 

За результатами проспективного клінічного дослідження ЕМС-ВТ виявилася принаймні так само ефективною, як мультимодальна терапія, що часто згадується як «золотий» стандарт лікування НХБС. Фізичні вправи мають бути одним із основних компонентів терапії НХБС, що зазначено в більшості настанов. ЕМС-ВТ – це безпечна і ощадлива щодо затрат часу техніка тренувань, яка може бути корисною для пацієнтів з НХБС.

В дослідженні порівнювали два терапевтичні підходи. Пацієнти основної групи (n=85) отримували по 20 хвилин тренувань з використанням ЕМС-ВТ щотижня. В групі активного контролю (n=43) застосовували мультимодальну терапію. Ще 34 особи без болю в спині  склали групу пасивного контролю. Середній вік учасників становив 58,6 року (від 18 до 86 років).

В усіх групах ефекти терапії оцінювали за допомогою числової рейтингової шкали, індексу непрацездатності Освестрі (ODI), шкали оцінювання функції хребта Північноамериканського товариства вертебрології (NASS), короткої форми опитувальника стану здоров’я SF-36, а також кількісно оцінювали функцію м’язів і постуральної стійкості.  В групі ЕМС контрольними точками часу були 6, 12 та 24 тижнів. В групі активного контролю – 4 тижні.

В результаті втручання динаміка оцінок болю за числовою рейтинговою шкалою (від 1 до 10) демонструвала статистично значуще покращення, з найбільш виразним ефектом в групі ЕМС (рис. 1). 

 

Рис. 1. Динаміка оцінок за числовою рейтинговою шкалою болю демонструє максимальне покращення в групі ЕМС-ВТ.

У пацієнтів, яким проводили ЕМС, індекс Освестрі знизився в середньому на 19,7 балів (рис. 2). 



Рис.
2. Динаміка індексу Освестрі з максимальним покращенням в групі ЕМС-ВТ.

Суттєве покращення спостерігалося також за даними NASS та більшості розділів опитувальника SF 36. Лише функція м'язів дещо покращилася в групі мультимодальної терапії.

Джерело:

PloS One

Стаття:

The effects of whole-body electromyostimulation (WB-EMS) in comparison to a multimodal treatment concept in patients with non-specific chronic back pain-A prospective clinical intervention study

Автори:

Karl Lorenz Konrad et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua
Спробуй: