EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Хімічна абляция колінного нерва фенолом - ефективний і безпечний метод лікування остеоартриту колінного суглоба Хімічна абляция колінного нерва фенолом - ефективний і безпечний метод лікування остеоартриту колінного суглоба
Хімічна абляция колінного нерва фенолом - ефективний і безпечний метод лікування остеоартриту колінного суглоба Хімічна абляция колінного нерва фенолом - ефективний і безпечний метод лікування остеоартриту колінного суглоба

Що нового?

Можливе медичне використання хімічної абляції колінного нерва фенолом, яка забезпечує виражене полегшення болю у пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба.

Згідно з результатами дослідження, хімічний невроліз колінних нервів фенолом сприяє вираженому зниженню інтенсивності болю і поліпшення функції суглоба у пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба з хронічним болем. Ефект зберігається протягом мінімум 6 місяців, при цьому небажані явища, що виникають в ході лікування, незначні і короткочасні.

Метою відкритого проспективного когортного дослідження була оцінка ефективності та безпеки хімічного невролізу фенолом колінних нервів під ультразвуковим контролем у пацієнтів з хронічним болем внаслідок остеоартриту колінного суглоба.

У когорту дослідження включили 43 пацієнта з остеоартритом колінного суглоба з болем інтенсивністю більш ніж 4 (за числовим показником рейтингової шкали болю NRS). Включені пацієнти страждали на біль протягом мінімум 6 місяців. Діагностичну блокаду колінних нервів на кожній ділянці (ніжнемедіальна, верхнемедіальна і верхньолатеральна) здійснювали шляхом введення 1,5 мл 0,25% бупівакаїну під контролем ультразвуку.

Після проведення хімічного невролізу кожного колінного нерва з використанням 1,5 мл 7% розчину фенолу в гліцерині, у пацієнтів відзначили зниження інтенсивності болю на 50% за шкалою NRS. Показник за шкалою NRS і за індексом вираженості остеоартриту Університетів Західного Онтаріо і МакМастера (WOMAC) оцінили до втручання, а також через 2 тижні та через 1, 2, 3 і 6 місяців після втручання.

Зниження інтенсивності болю в колінних суглобах за шкалою NRS протягом 6 місяців після хімічного невролізу фенолом було основною кінцевою точкою дослідження. Додаткові кінцеві точки включали частоту небажаних явищ і показники WOMAC.

Поліпшення показників за шкалою NRS та за шкалою WOMAC спостерігалося протягом усього часу дослідження. Через 6 місяців подальшого спостереження середня інтенсивність болю знизилася з 7,2 бала на вихідному рівні до 4,2 бала. Показник за шкалою WOMAC через 6 місяців знизився з 48,7 бала на вихідному рівні до 20,7 бала (див. Таблицю нижче).


SD – стандартна похибка

CI – довірчий інтервал

Небажані явища продовжувалися не більше 1 місяця, див. Таблицю нижче.


Таким чином, хімічна абляция колінних нервів фенолом сприяє статистично значущому поліпшенню показників у пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба.

Джерело:

Pain Practice

Стаття:

Chemical ablation of genicular nerve with phenol for pain relief in patients with knee osteoarthritis‐a prospective study

Автори:

Roberta Cristina Risso та ін.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: