EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Когнітивно-поведінкова терапія з фокусом на румінацію, ефективно знижує вираженість хронічної люмбалгії Когнітивно-поведінкова терапія з фокусом на румінацію, ефективно знижує вираженість хронічної люмбалгії
Когнітивно-поведінкова терапія з фокусом на румінацію, ефективно знижує вираженість хронічної люмбалгії Когнітивно-поведінкова терапія з фокусом на румінацію, ефективно знижує вираженість хронічної люмбалгії

Що нового?

Когнітивно-поведінкову терапію з фокусом на румінацію (RFCBT), можна використовувати для ефективного лікування пацієнтів з хронічною люмбалгією.

Дослідники з'ясували, що додавання RFCBT до звичайної схеми медикаментозного лікування пацієнтів з хронічною люмбалгією, дає позитивний ефект.

Виконали рандомізоване контрольоване дослідження оцінки ефективності RFCBT щодо зниження інтенсивності болю, депресії і тривоги у учасників з хронічною люмбалгією. В когорту дослідження увійшли 30 пацієнтів (вік від 20 до 55 років) з діагностованою хронічною люмбалгією. Пацієнти були рандомізовані в групу втручання (n = 15) або контрольну групу (n = 15).

Всі учасники приймали призначені їм знеболюючі препарати, однак в когорті втручання було проведено 12 щотижневих сеансів RFCBT (керована психотерапія для зміни неконструктивної румінаціі на конструктивну). На етапах: до проведення дослідження; через три і шість місяців після проведення дослідження; подальшого спостереження, використовували опитувальник оцінки вираженості хронічного болю і 21-бальну шкалу оцінки депресії, тривоги і стресу.

Застосування RFCBT дозволило значно знизити вираженість болю (F1 = 7,17), депресії (F1 = 23,01) і тривоги (F1 = 25,7) у пацієнтів з хронічною люмбалгією. Дана перевага може бути обумовлена тим, що румінацію розглядають як головний чинник «катастрофізації болю». Таким чином, RFCBT була ефективною щодо зниження інтенсивності болю, депресії і тривоги у пацієнтів з хронічною люмбалгією.

Джерело:

Galen Medical Journal

Стаття:

Rumination-Focused Cognitive-Behavioral Therapy for Chronic Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Ali Soleymani та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: