EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ін'єкції спріферміна при остеоартрозі колінного суглоба визнані безпечними Ін'єкції спріферміна при остеоартрозі колінного суглоба визнані безпечними
Ін'єкції спріферміна при остеоартрозі колінного суглоба визнані безпечними Ін'єкції спріферміна при остеоартрозі колінного суглоба визнані безпечними

Що нового?

У той час як введення спріферміна ефективно при лікуванні пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба, препарат також не спричиняє яких-небудь значних небажаних явищ.

Внутрішньосуглобове введення спріферміна (рекомбінантного фактора росту людських фібробластів 18) було визнано безпечним у пацієнтів з деформуючим остеоартрозом (ДOA) колінного суглоба, як показало дослідження, результати якого опубліковані в Arthritis Research & Therapy.

Ni Zeng і співавт. виконали цей метааналіз, в якому порівняли прогресування структурних змін та наслідки клінічних симптомів, а також небажані явища при застосуванні спріферміна в разі ДOA. Систематичний пошук літератури виявив 8 досліджень, пов'язаних з довгостроковим результатом при використанні ін'єкцій спріферміна і плацебо у пацієнтів з ДОА. При виконанні метааналізу використовувалося програмне забезпечення RevMan 5.3.

У порівнянні з плацебо у пацієнтів, які отримували ін'єкцію спріферміна, спостерігалося значно менше збільшення показників індексів остеоартрозу університетів Західного Онтаріо і МакМастер (WOMAC). Крім того, внутрішньосуглобові ін'єкції спріферміна допомогли збільшити товщину і обсяг хряща в ключовій кулястій частині колінного суглоба у пацієнтів з ДОА. Істотна різниця відмінностей морфології хрящової поверхні медіального тібіофеморального і пателлофеморального суглобів спостерігалася у пацієнтів, що приймали спріфермін і плацебо. Не було відзначено виразної різниці в ризику виникнення небажаних явищ, викликаних лікуванням, між особами з груп спріферміна або плацебо.

Спріфермін можна розглядати як можливу терапію остеоартрозу, яка здатна модифікувати перебіг захворювання, але тільки після підтвердження подальшими дослідженнями його безпеки та ефективності у пацієнтів з ДОА.

Джерело:

Arthritis Research & Therapy

Стаття:

Efficacy and safety of sprifermin injection for knee osteoarthritis treatment: a meta-analysis

Автори:

Ni Zeng і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: