EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оцінка ефективності різних протигрибкових препаратів при хронічному аспергільозі легень Оцінка ефективності різних протигрибкових препаратів при хронічному аспергільозі легень
Оцінка ефективності різних протигрибкових препаратів при хронічному аспергільозі легень Оцінка ефективності різних протигрибкових препаратів при хронічному аспергільозі легень

Що нового?

Для пацієнтів з хронічним аспергільозом легень ітраконазол може бути кращим вибором у порівнянні з іншими препаратами групи азолів. При виборі препарату перевага може бути віддана вориконазолу та ехінокандинам, а не амфотерицину B.

Згідно з висновками дослідження, опублікованими в журналі Mycoses, ітраконазол для прийому внутрішньо може стати кращим вибором як препарат терапії першої лінії для лікування хронічного аспергільозу легень (ХАЛ) порівняно з іншими препаратами групи азолів. Що стосується внутрішньовенних препаратів, вориконазол та ехінокандини можуть бути кращими за амфотерицин B. Метою проведення мережевого мета-аналізу та систематичного огляду було дослідження відносної ефективності різних протигрибкових препаратів при лікуванні ХАЛ.

Пошук рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), обсерваційних досліджень, що описують результати лікування ХАЛ протигрибковими препаратами, був проведений за такими базами даних, як Embase та PubMed. Оцінку якості досліджень було проведено з використанням шкали Ньюкасла—Оттави (NOS). Основною кінцевою точкою була сприятлива відповідь на терапію протигрибковими препаратами.

Загалом було включено 10 досліджень (n = 718) з вивчення різних протигрибкових препаратів (протигрибкові препарати для введення внутрішньовенно (n = 5), протигрибкові препарати для прийому внутрішньо (n = 5)) для лікування ХАЛ. З 10 досліджень шість були обсерваційними, а чотири – РКД. У дослідженнях, в ході яких застосовували препарати для прийому внутрішньо, повідомлялося про довгострокові результати (понад 12 тижнів), а в дослідженнях, у ході яких застосовували препарати для внутрішньовенного введення, повідомлялося лише про короткострокові результати (менше 6 тижнів). Було знайдено одне дослідження щодо оцінки ефективності позаконазолу в лікуванні ХАЛ, проте не було знайдено жодного дослідження ізавуконазолу.

Що стосується препаратів для прийому внутрішньо, терапія ітраконазолом перевершувала симптоматичне лікування за ефективністю. За результатами мережевого рангового аналізу, ітраконазолу було надано ранг кращого протигрибкового препарату для прийому внутрішньо. Всі протигрибкові препарати для внутрішньовенно введення були визнані однаково ефективними. Вориконазол та ехінокандини були визнані кращими щодо досягнення позитивної терапевтичної відповіді. Проте, згідно з висновками авторів дослідження, необхідне проведення рандомізованих контрольованих досліджень щодо оцінки ефективності різних протигрибкових препаратів, зокрема інноваційних ПГП.

Джерело:

Mycoses

Стаття:

Anti-fungal agents in the treatment of chronic pulmonary aspergillosis: Systematic review and a network meta-analysis

Автори:

Inderpaul Singh Sehgal і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: