EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оцінка ефективності використання інвазивної електричної нейромодуляціі в лікуванні больової діабетичної невропатії Оцінка ефективності використання інвазивної електричної нейромодуляціі в лікуванні больової діабетичної невропатії
Оцінка ефективності використання інвазивної електричної нейромодуляціі в лікуванні больової діабетичної невропатії Оцінка ефективності використання інвазивної електричної нейромодуляціі в лікуванні больової діабетичної невропатії

Що нового?

Тонічна, високочастотна, та імпульсна стимуляція спинного мозку, а також стимуляція гангліїв дорсального корінця, можуть бути ефективні у пацієнтів з больовою діабетичною невропатією (БДН, PDN).

В опублікованому в журналі Neuromodulation огляді зазначено, що тонічна стимуляція спинного мозку (t-SCS) є загальновизнаним стандартом лікування больової діабетичної невропатії важкого ступеня, яка не піддається лікуванню. Проте, з'являються інші перспективні терапевтичні методи стимуляції, такі як високочастотна стимуляція спинного мозку (hf-SCS), імпульсна стимуляція спинного мозку (b-SCS) і стимуляція гангліїв дорсального корінця (DRGS), які здатні забезпечити порівнянне полегшення болю, хоча в наявних публікаціях описані лише кілька випадків їх застосування.

У даному систематичному огляді і метааналізі оцінювали кінцеві точки болю у пацієнтів з больовою діабетичною невропатією, які отримували будь-який тип інвазивної нейромодуляціі для лікування нейропатичного болю. Пошук відповідних досліджень без обмежень щодо мови публікацій виконали в таких базах даних, як MEDLINE і Embase. В аналіз включили всі типи досліджень.

Перевірку досліджень з подальшою екстракцією даних виконали два дослідника незалежно один від одного. Для проведення кількісного метааналізу оцінки болю конвертували в стандартну 100-бальну шкалу. За допомогою методу зворотного дисперсії оцінки дані рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) були об'єднані і представлені у вигляді різниці середніх.

Дослідники встановили, що доступні безпечні, ефективні і хірургічні методи лікування болю, що забезпечують довгостроковий ефект у пацієнтів з  виснажливою ​​больовою діабетичною невропатією. Результати рандомізованих контрольованих досліджень засвідчили, що застосування тонічної стимуляції спинного мозку (t-SCS) забезпечувало більш ефективне полегшення болю протягом 6 місяців в порівнянні з кращим лікуванням (best medical therapy, BMT). Аналіз було проведено виходячи з припущення, що всі пацієнти отримали призначені втручання (ITT (intention-to-treat): 38/100, 95% ДI: 29–47).

Згідно з результатами аналізу сукупності пацієнтів без відхилень від протоколу, в дослідженні серії випадків застосування DRGS і t-SCS було встановлено поліпшення через 12 місяців на 55 і 56 балів відповідно. Ризик розвитку інфекції, частота невдач при терапевтичній стимуляції і частота проблем з електродами, для усунення яких було потрібне хірургічне втручання, при проведенні тонічної стимуляції спинного мозку, наведені в таблиці 1.


Методи високочастотної (hf-SCS) і імпульсної стимуляції спинного мозку (b-SCS) також були ефективними, проте оцінка була проведена тільки у декількох пацієнтів. Автори роблять висновок, що вивчення відносних переваг цих методів в РКД триває.


Джерело:

Neuromodulation

Стаття:

Invasive Electrical Neuromodulation for the Treatment of Painful Diabetic Neuropathy: Systematic Review and Meta-Analysis

Автори:

Ashley L B Raghu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: