EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Підшкірний танезумаб проти НПЗП для лікування остеоартриту Підшкірний танезумаб проти НПЗП для лікування остеоартриту
Підшкірний танезумаб проти НПЗП для лікування остеоартриту Підшкірний танезумаб проти НПЗП для лікування остеоартриту

Що нового?

Підшкірний танезумаб виявився ефективним засобом полегшення болю у пацієнтів, які страждають на остеоартрит.

Відповідно до результатів дослідження, які доповідалися на конференції Американської колегії ревматологів (ACR) (проводилася віртуально 5-9 листопада 2020 року), пацієнти, які отримували танезумаб, демонстрували суттєво більше покращення (≥30%) на 16 тижні в порівнянні з нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗП).

Рандомізоване контрольоване дослідження проводилося з метою оцінити ефекти підшкірного танезумаба (моноклональне антитіло, що інгібує фактор росту нервів), порівняно з НПЗП, на клінічно важливі параметри у пацієнтів з остеоартритом кульшових або колінних суглобів. Загалом рандомізували 3021 пацієнта, з них 2996 отримали принаймні одну дозу підшкірного танезумаба сліпим способом і були включені в аналіз ефективності. 1312 пацієнтів повністю завершили період лікування (що склало 42-45% пацієнтів в терапевтичних групах).

Пацієнтів рандомізували в дві групи - для отримання підшкірних ін’єкцій танезумаба (2,5 або 5 мг через кожні 8 тижнів) або оральних НПЗП двічі на день впродовж терапевтичного періоду, що становив 56 тижнів. На 16-му та 56-му тижнях оцінювали відсоток пацієнтів, які повідомили про полегшення болю (≥30% від початкового) за больовою підшкалою WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index), також за критеріями досягнення мінімального клінічно важливого покращення (MCII) та статусу симптомів за оцінкою пацієнта (PASS).

На 16-му тижні частка пацієнтів зі зниженням від початкових оцінок болю була суттєво більшою в групі танезумаба (в дозі 2,5 мг - за критерієм ≥30% відповідачів, а в дозі 5 мг - за критеріями ≥30%, ≥50% та  ≥90% відповідачів) порівняно з групою НПЗП. Проте, на 56-му тижні полегшення болю було зіставним між групами за всіма критеріями терапевтичної відповіді, як зазначено в таблиці:  


Не відзначалося суттєвих відмінностей між групами за критеріями MCII та PASS на 16-му та 56-му тижнях. Частота досягнення прийнятної виразності симптомів та покращення композитних оцінок болю та функції після лікування була зіставною між групами танезумаба і НПЗП. Отже, танезумаб є перспективним засобом лікування остеоартриту.

Джерело:

ACR Convergence 2020

Стаття:

Clinically Important Improvements in Patients with Osteoarthritis Treated with Subcutaneous Tanezumab: Results from a 56-Week Randomized NSAID-Controlled Study

Автори:

David Hunter et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua
Спробуй: