EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Підтверджено ефективність вальпроату з магнієм при профілактиці нападів мігрені Підтверджено ефективність вальпроату з магнієм при профілактиці нападів мігрені
Підтверджено ефективність вальпроату з магнієм при профілактиці нападів мігрені Підтверджено ефективність вальпроату з магнієм при профілактиці нападів мігрені

Що нового?

Вальпроат натрію в низьких дозах у комбінації з магнієм може бути ефективний у пацієнтів з мігренню.

Згідно з результатами рандомізованого дослідження, опублікованими в The Journal of Headache and Pain, магній при комбінованому застосуванні з вальпроатом натрію підсилює його лікувальну дію відносно мігрені. Також магній дозволяє знизити необхідну для профілактики нападу мігрені дозу вальпроату натрію.

Для оцінки ефективності комбінованої терапії магнієм і вальпроатом натрію Samira Khani і співавт. включили в дослідження пацієнтів у віці від 18 до 65 років, які страждають на мігрень. Учасників (не менше 4 нападів мігрені на місяць), розділили на наступні групи:

  • Група А (82 пацієнта), в якій проводилася терапія вальпроатом натрію;
  • Група B (70 пацієнтів) для комбінованої терапії магнієм і вальпроатом натрію;
  • Група C (70 пацієнтів) - терапія магнієм.

При кожному візиті 1 раз на місяць реєстрували характеристики мігрені, такі як частота, тяжкість, тривалість нападів і щомісячне використання анальгетиків.

У групах A, B і C спостерігалося істотне полегшення всіх ознак мігрені в порівнянні з вихідними показниками. Крім частоти головного болю, для інших трьох параметрів було відзначено виразне зниження в групі B в порівнянні з групою A (оцінка через 3 місяці).

Крім того, через 3 місяці було відзначено істотне зниження відносно вихідного показника по шкалі індексу впливу головного болю (HIT-6) і за шкалою оцінки впливу мігрені на повсякденну активність (MIDAS) в трьох групах. Найбільш виразні зміни спостерігалися в групах A і B в порівнянні з групою C.


Таким чином, цю нову комбінацію ліків можна використовувати як більш ефективний і безпечний засіб для профілактики нападів мігрені.

Джерело:

The Journal of Headache and Pain

Стаття:

Comparative study of magnesium, sodium valproate, and concurrent magnesium-sodium valproate therapy in the prevention of migraine headaches: a randomized controlled double-blind trial

Автори:

Samira Khani і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: