EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Порівняння зменшення болю після двократного введення дексаметазону після тотального ендопротезування кульшового суглоба Порівняння зменшення болю після двократного введення дексаметазону після тотального ендопротезування кульшового суглоба
Порівняння зменшення болю після двократного введення дексаметазону після тотального ендопротезування кульшового суглоба Порівняння зменшення болю після двократного введення дексаметазону після тотального ендопротезування кульшового суглоба

Що нового?

Схема внутрішньовенного введення дексаметазону подрібненими дозами є багатообіцяючим підходом для зниження болю після тотального ендопротезування кульшового суглоба.

Дослідження вказало, на те, що введення дексаметазону після тотального ендопротезування кульшового суглоба подрібненими дозами краще зменшує біль, ніж введення одноразових високих доз препарату.

Ефективність та безпеку однократного передопераційного внутрішньовенного введення високих доз дексаметазону порівняли з двома еквівалентними побрібненими дозами периопераційно у рандомізованому проспективному плацебо-контрольованому подвійному сліпому дослідженні. Оцінювали зниження болю і поліпшення функції після тотального ендопротезування кульшового суглоба.

У дослідження було включено 165 пацієнтів з діагнозом остеоартрит кульшового суглоба, та яким було призначено первинне планове тотальне ендопротезування кульшового суглоба. Учасники були рандомізовані в три когорти: 1). група A (плацебо), яка отримувала 2 ін'єкції фізіологічного розчину периопераційно (n = 55); 2). група B, яка отримувала одноразову передопераційну дозу 20 мг дексаметазону і післяопераційну ін'єкцію фізіологічного розчину (n = 55); 3). група C, яка отримувала 2 дози дексаметазону 10 мг периопераційно (n = 55).

Рівень післяопераційного болю визначали за 10-бальною числовою шкалою оцінки болю (NRS) в спокої і під час активності (переході з положення сидячи в положення стоячи) як первинну кінцеву точку дослідження. Також порівнювали наступні параметри: 1). частота післяопераційної нудоти і блювоти (PONV); 2). задоволеність пацієнтів; 3). рівні С-реактивного білка (CRP) і інтерлейкіну-6 (IL-6); 4). обсяг рухів; 5). тривалість госпіталізації; 6). використання знеболюючих і протиблювотних засобів, а також 7). частота інфекцій зони хірургічного втручання та виникнення шлунково-кишкової кровотечі протягом трьох місяців після операції.

У 1-й і 2-й післяопераційні дні оцінки інтенсивності болю в спокої були помітно знижені в групах B і C в порівнянні з групою A. Через 1, 2 і 3 дні після операції у  групах B і C в порівнянні з групою A спостерігали значне зниження інтенсивності болю під час активності і рівнів CRP і IL -6, як показано на наступному малюнку:

Виявилося, що у пацієнтів в групах B і C в порівнянні з групою A зменшилися частота PONV, тривалість госпіталізації, використання знеболюючих і протиблювотних засобів, а також покращився обсяг рухів і підвищилося задоволення лікуванням. У порівнянні з групою B у пацієнтів в групі C значно знизилися рівень IL-6, рівні CRP і оцінка інтенсивності болю під час активності у 2-й і 3-й післяопераційні дні, а також покращився обсяг рухів і підвищилося задоволення лікуванням у 3-й післяопераційний день. Інфекції в області хірургічного втручання та шлунково-кишкові кровотечі не спостерігали в жодній групі.

Таким чином, введення дексаметазону подрібненими дозами перевершує введення препарату однократно у високій дозі в плані мінімізації болю, запалення, PONV і поліпшує обсяг рухів, а також сприяє більшій задоволеності пацієнтів.

Джерело:

The Bone & Joint Journal

Стаття:

Is a split-dose intravenous dexamethasone regimen superior to a single high dose in reducing pain and improving function after total hip arthroplasty? Randomised, blind, placebo-controlled trial.

Автори:

Ітін Лей та ін.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: