EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Препарат 5-ASA має лікувальний потенціал при хворобі Крона Препарат 5-ASA має лікувальний потенціал при хворобі Крона
Препарат 5-ASA має лікувальний потенціал при хворобі Крона Препарат 5-ASA має лікувальний потенціал при хворобі Крона

Що нового?

Препарат 5-аміносаліцилату (5-ASA, месалазин) може бути терапією пацієнтів з хворобою Крона. 

Як показало невибіркове дослідження європейської когорти, використання месалазину було розповсюдженим, більш ніж у половини пацієнтів, протягом всього часу перебігу хвороби.

Це проспективне когортне дослідження у Європі, що отримало назву «Epi-IBD», оцінило використання месалазину у пацієнтів з хворобою Крона (ХК), а також перебіг захворювання у субгрупи,  що приймала месалазин на початковій стадії захворювання. 

Загалом оцінили наступні дані 488 пацієнтів зі встановленим діагнозом ХК: клінічні прояви, ступінь активності хвороби, демографічні дані, застосовані терапії, частоту хірургічних втручань, розвиток онкологічних захворювань, та смертність. Як вести пацієнта, вибирали лікуючі гастроенерологи.

За період оцінки (медіана 28 місяців), месалазин призначили 292 (60%) пацієнтам з хворобою Крона, у тому числі 78 (16%) пацієнтам – продовж першого року після встановлення діагнозу ХК.

Остання підгруппа пацієнтів мала тихший перебіг хвороби, та не потребувала додаткових терапій протягом періоду спостереження. У тих, хто отримував монотерапію 5-ASA, спостерігали клінічно м’який перебіг.

Тільки  дев’ять (12%) пацієнтів з когорти потребували оперативного втручання, госпіталізації, чи набули ускладнень у вигляді стріктури або пенетрації. Більшості пацієнтів не було потрібне більш інтенсивне лікування.

Інші 214 пацієнтів отримали 5-ASA як першу підтримуючу терапію, але їх більшість згодом потребувала ескалації терапії, зокрема імуномодуляторами, біологічними препаратами, та хірургічних втручань (що відображено у таблиці).

Таблиця.

Терапії

Кількість та відсоток пацієнтів з хворобою Крона

Імуномодулятори

75 (35%)

Хірургічне лікування

38 (18%)

Терапія біологічними препаратами

49 (23%)


Месалазин був початковою терапією для більшості пацієнтів відразу після встановлення діагнозу, або після призначення курсу стероїдів, після чого був змінений на іншу підтримуючу терапію.

На протязі п’яти років спостереження значна частка пацієнтів отримувала тільки підтримуючу терапію 5-ASA. Пацієнти цієї підгрупи мали старший вік, менш ускладнений перебіг хвороби на час встановлення діагнозу, та більш клінічно м’який перебіг. Дуже небагато пацієнтів мали прогресію ХК чи потребу в хірургічному втручанні.

Таким чином, не дивлячись на суперечки щодо ефективності 5-ASA при ХК, використання месалазину за даними дослідження може бути прийнятною, як для лікарів, так і для пацієнтів, терапією.

Джерело:

United European Gastroenterology Journal

Стаття:

The use of 5-aminosalicylate for patients with Crohn’s disease in a prospective European inception cohort with 5 years follow-up – an Epi-IBD study

Автори:

Johan Burisch et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua
Спробуй: