EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Важливе про нову коронавірусну інфекцію COVID-2019 для педіатрів Важливе про нову коронавірусну інфекцію COVID-2019 для педіатрів
Важливе про нову коронавірусну інфекцію COVID-2019 для педіатрів Важливе про нову коронавірусну інфекцію COVID-2019 для педіатрів

Що нового?

Під час визначення коронавірусної інфекції COVID-19 у дітей лікарі повинні орієнтуватися на позитивні результати тесту на нуклеїнові кислоти SARSCoV-2 у крові та на зразки із дихальних шляхів. Зважаючи на відсутність розроблених вакцин або специфічних лікарських засобів, підтримуюча терапія залишається єдиним варіантом лікування.

У грудні 2019 року в м. Ухань, провінція Хубей, Китай, було зареєстровано атиповий спалах пневмонії, спричиненої новим патогенним мікроорганізмом, який належить до групи коронавірусів. Всесвітня організація охорони здоров'я назвала цей вірус новим коронавірусом важкого гострого респіраторного синдрому-2 (SARS-CoV-2), а захворювання — коронавірусною інфекцією нового типу (COVID-2019).

У зв'язку з високою контагіозністю вірусу швидкість його поширення в людини також висока. Спалах вірусу перетворився на пандемію, що охопила весь світ. Станом на 5 лютого 2020 року в м. Чженчжоу, провінція Хенань, було виявлено 102 випадки коронавірусної інфекції COVID-19, зокрема 3 випадки захворювання в дітей. Наймолодшому із заражених було 4 роки.

Хоча тест на визначення вірусної нуклеїнової кислоти залишається єдиним загальноприйнятим стандартним методом діагностики коронавірусу, задля встановлення точного діагнозу проводять додаткові тести та КТ-сканування.

У разі підозри на коронавірусну інфекцію COVID-19 у дітей необхідно зібрати інформацію про подорожі та анамнез пацієнтів, виявити наявність контактів із пацієнтами, інфікованими вірусом SARSCoV-2 (позитивний результат тесту на нуклеїнові кислоти вірусу) протягом 14 днів до початку захворювання та інформацію щодо кластерного розвитку захворювання. Крім того, для встановлення діагнозу у пацієнтів має бути 2–3 основні клінічні прояви захворювання, зокрема: 1. підвищення температури та (або) симптоми інфекції дихальних шляхів; 2. множинні дрібновогнищеві тіні та внутрішньотканинні зміни на периферії легені при ранньому візуалізаційному обстеженні, які потім розвиваються в множинні вогнища затемнення за типом матового скла та (або) інфільтративні тіні в обох легенях; 3. коливання загального числа лейкоцитів/лімфоцитів на початковій стадії захворювання. Для підтвердження випадку захворювання необхідна наявність принаймні позитивного результату тесту на нуклеїнові кислоти SARSCoV-2 у крові або зразках із дихальних шляхів або виявлення вірусного гена, високогомологічного коронавірусу SARSCoV-2, за результатами секвенування вірусного гена зі зразків із дихальних шляхів і крові. Хоча ці ознаки підтверджують діагноз коронавірусної інфекції COVID-19 у дітей, але в деяких випадках необхідне проведення оцінки клінічних проявів захворювання в динаміці.

Лікування коронавірусної інфекції COVID-19 у дітей: у зв'язку з тим, що наразі немає розробленої вакцини або специфічних лікарських засобів проти коронавірусу, лікарі можуть розглядати тільки симптоматичну або підтримуючу терапію. Кисневу терапію призначають за необхідності, також можливе застосування противірусних препаратів, таких як інтерферон. Якщо перебіг захворювання супроводжується супутньою бактеріальною інфекцією, вибором може стати терапія антибіотиками разом із противірусними препаратами.

Джерело:

Pediatric Pulmonology

Стаття:

Insight Into COVID-2019 for Pediatricians

Автори:

Yuanzhe Li et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: