EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Як показано у дослідженні, зміна терапії упадацитинібом, на адалімумаб, є безпечно-ефективною Як показано у дослідженні, зміна терапії упадацитинібом, на адалімумаб, є безпечно-ефективною
Як показано у дослідженні, зміна терапії упадацитинібом, на адалімумаб, є безпечно-ефективною Як показано у дослідженні, зміна терапії упадацитинібом, на адалімумаб, є безпечно-ефективною

Що нового?

Пацієнти з ревматоїдним артритом (РА), що «переключені» з упадацитинібу на адалімумаб, або навпаки, виграють за відповіддю після такої «терапії спасіння».

Згідно з дослідженням, опублікованим у  виданні «Annals of the Rheumatic Diseases», показано, що негайне «переключення» з  терапії упадацитинібом, на адалімумаб, або навпаки, є безпечно-ефективним у лікуванні пацієнтів з РА, що не відповіли, або недостатньо відповіли, на первинне біологічне лікування.

Для того, щоб оцінити безпечність та ефективність переключення з терапії упадацитинібом, інгібітором
TNF (tumor necrosis factor inhibitor), на адалімумаб (інгібітор Янус-кінази), або навпаки, провели дослідження SELECT-COMPARE. В нього включили пацієнтів із РА, що не відповіли, або недостатньо клінічно відповіли, на попередню лінію терапії.

Учасників дослідження рандомізували, або на введення упадацитинібу у дозі 15 мг раз на день (n=651), або плацебо (n=651), або 40 мг адалімумабу кожний інший тиждень (n=327). Використовували оцінку досягнення мети лікування (treat-to-target strategy), з засліпленням клінічного наслідку поперед 26 тижня. Включали пацієнтів, які не отримали не менше ніж 20% покращення набряку та нагріву у суглобі (тобто не-відповідачів на терапію), та тих, хто на 26-й тиждень мав значення Індексу клінічної активності хвороби (Clinical Disease Activity Index, CDAI): CDAI >10 (тобто неповних відповідачів на терапію), без періоду «вимивання».

Загалом, 39 % (252/651) та 49 % (159/327) пацієнтів початково рандомізували на терапію упадацитинібом  або адалімумабом. Вони були переключені на відповідну «терапію спасіння». В обох групах після будь-якого «переключення» були відзначені значні покращення у перебігу хвороби, через 3  та через 6 місяців після зміни терапії. Покращення відзначали як у не-відповідачів, так і у неповних відповідачів на попередню терапію.

В обох підгрупах, як не-відповідачів, так і у неповних відповідачів на попередню терапію.

було більше пацієнтів, що досягли терапевтичної мети з урахуванням низької активності хвороби та ремісії після «засліпленого переключення». Через 6 місяців після «переключення», відсоток як не-відповідачів, так і у неповних відповідачів на попередню терапію, що досягли цільового значення індексу CDAI (тобто низької активності хвороби та ремісії), переключених між упадацитинібом та адалімумабом, наведений нижче у графіках:


ADA, Adalimumab; LDA, низька активність хвороби; UPA, Upadacitinib; CDAI, Clinical Disease Activity Index

Близько 5% переключених на «терапію спасіння» пацієнтів зазначили погіршання перебігу хвороби через 6 місяців після «переключення». Виникнення побічних явищ було схожим в обох групах.

Таким чином, знахідки дослідження вказують на можливість застосування підходу досягнення мети лікування (treat-to-target approach), у пацієнтів, які не відповіли, або недостатньо відповіли, на початкову терапію, з використанням терапії іншого механізму дії, та підтверджують можливість досягнення кращих результатів. Стосовно безпеки застосування, не було виявлено нових обмежень прямого переключення між препаратами з різними механізмами дії, без періоду «вимивання».

Джерело:

The Annals of the Rheumatic Diseases

Стаття:

Switching between Janus kinase inhibitor upadacitinib and adalimumab following insufficient response: efficacy and safety in patients with rheumatoid arthritis

Автори:

Roy M Fleischmann et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: