EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Застосування міноцикліна сприяє зниженню інтенсивності нейропатичного болю у пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом Застосування міноцикліна сприяє зниженню інтенсивності нейропатичного болю у пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом
Застосування міноцикліна сприяє зниженню інтенсивності нейропатичного болю у пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом Застосування міноцикліна сприяє зниженню інтенсивності нейропатичного болю у пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом

Що нового?

Встановлено, що застосування міноцикліна забезпечує зниження інтенсивності нейропатичного болю і полегшує прояви інших симптомів міалгічного енцефаломієліту.

У пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом терапія міноцикліном протягом 6 тижнів була пов'язана з ефективним зниженням виразності симптомів, особливо на початковій стадії захворювання. Дане дослідження проводили з метою вивчення можливих терапевтичних ефектів прийому міноцикліна всередину у 100 пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом.

Учасники приймали міноциклін (в дозі 100 мг, 2 рази на добу в 1-й день, потім в дозі 100 мг /на добу протягом 41 дня). Показники нейропатичного болю, неврологічного порушення рівноваги, оцінки функціонального статусу і ортостатичної нестійкості за результатами тесту на збереження рівноваги стоячи протягом 10 хвилин порівнювали до і після терапії.

Після завершення лікування спостерігалися сприятливі ефекти у вигляді поліпшення оцінки функціонального статусу ≥ 2 балів у 27 пацієнтів (27%). До початку терапії ортостатичну нестійкість відзначали у 6/27 пацієнтів, вони не могли виконати тест на збереження рівноваги стоячи. Після терапії даний симптом зник у 4 пацієнтів і став менш виразним ще у 2.

У міру продовження курсу лікування постуральна ортостатична тахікардія зникла у 5/8 пацієнтів, порушення рівноваги зникло у 5/8 пацієнтів, а фіброміалгія або нейропатичний біль перестали турбувати 4/5 пацієнтів. Імовірно, сприятливий терапевтичний результат залежить від тривалості захворювання: в основному при тривалості захворювання не більше 3 років, а найчастіше при початку терапії протягом 6 місяців після початку захворювання.

Багато учасників не могли приймати міноциклін через розвиток гострих небажаних явищ,таких як нудота і (або) запаморочення. Через побічні ефекти 38 пацієнтів (38%) були змушені відмовитися від терапії в перші дні лікування. Таким чином, прийом міноцикліна всередину має позитивний терапевтичний ефект у пацієнтів з міалгічним енцефаломієлітом.

Джерело:

Internal Medicine

Стаття:

Oral Minocycline Therapy Improves Symptoms of Myalgic Encephalomyelitis, Especially in the Initial Disease Stage

Автори:

Kunihisa Miwa

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: