EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Застосування небулізованого дексмедетомідина (DEX) знижує інтенсивність болю у породіль після кесаревого розтину Застосування небулізованого дексмедетомідина (DEX) знижує інтенсивність болю у породіль після кесаревого розтину
Застосування небулізованого дексмедетомідина (DEX) знижує інтенсивність болю у породіль після кесаревого розтину Застосування небулізованого дексмедетомідина (DEX) знижує інтенсивність болю у породіль після кесаревого розтину

Що нового?

Небулізований дексмедетомідина (DEX) є ефективним препаратом для лікування постпункційного головного болю (ППГБ) у породіль після кесаревого розтину.

Згідно з даними рандомізованого проспективного подвійного сліпого контрольованого дослідження, опублікованого в Journal of anesthesia, додавання небулізованого DEX до консервативної терапії ППГБ знижує інтенсивність больового синдрому та виразність симптомів у породіль з попереднім плановим кесаревим розтином, виконаним під спінальною анестезією. Можливо, це є наслідком ефектів церебральної вазоконстрикції і аналгезії.

Мета дослідження полягала у визначенні ефективності додавання DEX (1 мкг / кг маси тіла 2 рази на добу) до консервативної терапії ППГБ і оцінці церебральних гемодинамічних ефектів за допомогою транскраніальної доплерографії у 43 породіль з ППГБ з оцінкою Лайбекера ≥ 2 і оцінкою інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) ≥ 4.

Учасниць розділили на дві групи: (i) контрольну групу (n = 22): на розпорошення 4 мл 0,9% фізіологічного розчину і (ii) групу DEX (n = 21): на розпорошення 1 мкг / кг DEX, розведеного в 4 мл 0,9% фізіологічного розчину два рази на добу. Процедуру повторювали до досягнення наступних значень: ВАШ ≤ 3 і оцінки за шкалою Лайбекера <2 і (або) протягом максимум 72 годин.

Пацієнтки в обох групах регулярно отримували консервативну терапію. Основними кінцевими точками були оцінки за шкалою Лайбекера і ВАШ поряд з додатковими кінцевими точками, до яких належали ефекти DEX на церебральні судини і частота розвитку побічних ефектів.

У порівнянні з контрольною групою, в групі DEX відзначали зниження оцінок (ВАШ і шкала Лайбекера), зниження середньої швидкості кровотоку в середній церебральній артерії і збільшення пульсаційного індексу після розпилення DEX. Слід зазначити, що двом учасницям контрольної групи було показано накладення епідуральної кров'яної пломби.

Таким чином, був зроблений висновок про те, що додавання небулізованого DEX ефективно знижує виразність симптомів і інтенсивність болю в післяпологовому періоді у жінок з ППГБ.

Джерело:

Journal of Anesthesia

Стаття:

Effectiveness of nebulized dexmedetomidine for treatment of post-dural puncture headache in parturients undergoing elective cesarean section under spinal anesthesia: a randomized controlled study

Автори:

Sherif M S Mowafy і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: