EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

FDA схвалило першу пероральну терапію еозинофільного езофагіту

еозинофільний езофагіт еозинофільний езофагіт
еозинофільний езофагіт еозинофільний езофагіт

Що нового?

Будесонід у формі суспензії для прийому внутрішньо є надійним засобом для лікування еозинофільного езофагіту, який схвалений Управлінням з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) на підставі надійних клінічних даних та сприятливого профілю безпеки.

Згідно з даними прес-релізу, опублікованого в лютому 2024 р., FDA США схвалило застосування будесоніду у формі суспензії для прийому внутрішньо в лікуванні еозинофільного езофагіту (ЕоЕ) (випускається у вигляді одноразових стик-пакетів по 2 мг/10 мл) у осіб віком старше 11 років.

Ця нова терапія характеризує важливий етап у лікуванні ЕОЕ завдяки стабільній ефективності та контролю дозування для лікування запалення стравоходу та усунення труднощів при ковтанні, пов'язаних з ЕОЕ.

Розробка будесоніду у формі суспензії для прийому внутрішньо вважається проривом в області лікування ЕОЕ, оскільки ця лікарська форма має унікальні тиксотропні властивості, що дозволяють їй плавно витікати з ємності і відновлювати в'язкість при потраплянні в організм, забезпечуючи надійне управління дозуванням.

Схвалення було отримано на підставі даних про ефективність та безпеку з 2 клінічних досліджень тривалістю 12 тижнів за участю пацієнтів з ЕОЕ, які наведені нижче.

 

Дослідження 1

Пацієнти з ЕОЕ у віці від 11 до 56 років були рандомізовані у 2 групи: групу застосування будесоніду внутрішньо у дозі 2 мг 2 рази на добу та групу застосування плацебо внутрішньо 2 рази на добу. Статистично значно більше пацієнтів у групі втручання досягли гістологічної ремісії (53,1 % порівняно з 1 % у групі застосування плацебо).

Абсолютна зміна оцінки за опитувальником для оцінки виразності симптомів дисфагії (DSQ) відносно початку лікування склала -10,2 при застосуванні будесоніду порівняно з -6,5 при застосуванні плацебо.

 

Дослідження 2

Пацієнти з ЕОЕ у віці від 11 до 42 років були рандомізовані у 2 групи: групу застосування будесоніду внутрішньо у дозі 2 мг 2 рази на добу та групу застосування плацебо внутрішньо 2 рази на добу. Статистично значно більше пацієнтів у групі втручання досягли гістологічної ремісії (38 % порівняно з 2,4 % у групі застосування плацебо).

Абсолютна зміна оцінки DSQ відносно початку лікування склала -14,5 при застосуванні будесоніду порівняно з -5,9 при застосуванні плацебо.

В обох дослідженнях у більшої кількості пацієнтів, які отримували будесонід у формі суспензії для прийому внутрішньо, не було ускладнення ковтання (дисфагії) або, якщо дисфагія спостерігалася, її виразність зменшилася або цей симптом вдалося усунути протягом останніх 2 тижнів клінічного дослідження.

Найчастішими небажаними явищами були інфекції дихальних шляхів (13 %), кандидоз слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, головний біль, гастроентерит, подразнення горла, пригнічення функції надниркових залоз та ерозивний езофагіт (2 %).

Джерело:

Medscape

Стаття:

FDA OKs First Oral Agent for Eosinophilic Esophagitis

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: