EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
FDA схвалило застосування моноклональних антитіл для лікування COVID-19 FDA схвалило застосування моноклональних антитіл для лікування COVID-19
FDA схвалило застосування моноклональних антитіл для лікування COVID-19 FDA схвалило застосування моноклональних антитіл для лікування COVID-19

Що нового?

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) видало дозвіл на екстрене застосування етесевімаба в комбінації з бамланівімабом для лікування COVID-19.

9 лютого 2021 року FDA видало дозвіл на застосування в умовах надзвичайної ситуації етесевімаба в комбінації з бамланівімабом для лікування коронавірусної інфекції легкого та середнього ступеня тяжкості. Терапія може застосовуватися для лікування дорослих і дітей (старше 12 років, з масою тіла не менше 40 кг) з лабораторно підтвердженим SARS-CoV-2 і в осіб з групи ризику розвитку важкої форми коронавірусної інфекції. Комбінація препаратів схвалена для застосування у пацієнтів у віці 65 років і старше, а також осіб з певними хронічними захворюваннями.

Етесевімаб і бамланівімаб є моноклональними антитілами, націленими на зв'язування домену шипоподібного білка вірусу. Ці антитіла перешкоджають прикріпленню і проникненню вірусу в клітини людини. Антитіла прикріплюються до різних, але перехресних сайтів зв'язування шипоподібного білка вірусу.

В ході клінічного дослідження серед пацієнтів з COVID-19 з групи ризику розвитку важкої форми захворювання, одноразове внутрішньовенне введення комбінації етесевімаба і бамланівімаба статистично значимо знизило ризик госпіталізації та смерті, пов'язаних з COVID-19. Спостереження тривало протягом 29 днів, порівняння проводилося з плацебо. В даний час триває оцінка ефективності та безпеки цього експериментального препарату, призначеного для зниження тяжкості перебігу коронавірусної інфекції.

Застосування етесевімаба і бамланівімаба заборонено серед госпіталізованих пацієнтів з COVID-19, а також тих, кому показана киснева терапія. Не проводилося вивчення етесевімаба і бамланівімаба у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19. Моноклональні антитіла, такі як бамланівімаб і етесевімаб, можуть привести до розвитку несприятливих наслідків у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19, яким необхідна штучна вентиляція легень або високий потік кисню.

Рішення про схвалення до використання в надзвичайній ситуації було прийнято на підставі даних подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження. У дослідженні брали участь 1035 дорослих амбулаторних пацієнтів з COVID-19 легкого або середнього ступеня тяжкості. Всі учасники мали фактори підвищеного ризику розвитку важкої форми коронавірусної інфекції. Учасники були рандомізовані на дві групи. Пацієнтам з першої групи була зроблена інфузія комбінації етесевімаба (2800 мг) і бамланівімаба (2800 мг) (n = 518), друга група отримала плацебо (n = 517). Основною кінцевою точкою дослідження була частота госпіталізації та смерті, обумовлених COVID-19, протягом 29 днів спостереження. Госпіталізація або летальний наслідок були повідомлені для 7% (n = 36) учасників, які отримували плацебо, у порівнянні з 2% (n = 11) учасників з групи етесевімаба і бамланівімаба. Таким чином, цей показник в групі лікування був на 70% нижче. У групі плацебо було зареєстровано 10 летальних випадків (2%). У порівнянні з групою плацебо рівень смертності від будь-яких причин був статистично значимо нижче в групі застосування етесевімаба і бамланівімаба.

Дози бамланівімаба 700 мг і етесевімаба 1400 мг при комбінованому введенні схвалені на підставі результатів опублікованих доклінічних, клінічних та вірусологічних досліджень. Це підтверджує, що схвалена доза комбінації етесевімаба і бамланівімаба в 2800 мг демонструватиме аналогічний клінічний ефект.

9 листопада 2020 року FDA видало екстрений дозвіл на проведення одноразової інфузії бамланівімаба (700 мг) для лікування коронавірусної інфекції легкого та середнього ступеня тяжкості у дорослих пацієнтів і певної групи дітей. Незважаючи на те що застосування комбінації етесевімаба і бамланівімаба сприяло зниженню ризику розвитку стійкості вірусу під час терапії в порівнянні з монотерапією бамланівімабом, очікується, що обидва методи будуть ефективні при лікуванні пацієнтів з високим ризиком розвитку важкої форми захворювання. В даний час в рамках виданого екстреного дозволу будуть використовуватися дві дози: 700 мг бамланівімаба (при монотерапії) і 700 мг бамланівімаба і 1400 мг етесевімаба (при комбінованому використанні).

Було відзначено, що використання комбінації бамланівімаба і етесевімаба, як і монотерапія бамланівімабом, може призвести до розвитку несприятливих і непередбачених побічних ефектів, включаючи анафілактичну реакцію, гіперчутливість і реакції в місці введення. Крім того, повідомлялося про погіршення стану після терапії бамланівімабом. Однак немає ніяких даних про те, чи був розвиток цих випадків пов'язаний із застосуванням бамланівімаба або ж з прогресуванням коронавірусної інфекції. Можливими побічними ефектами при одночасному введенні етесевімаба і бамланівімаба є свербіж, нудота, висипання і запаморочення.

Джерело:

FDA

Стаття:

FDA Authorizes Monoclonal Antibodies for Treatment of COVID-19

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: