EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оновлення рекомендацій з молекулярної діагностики COVID-19, випущене IDSA Оновлення рекомендацій з молекулярної діагностики COVID-19, випущене IDSA
Оновлення рекомендацій з молекулярної діагностики COVID-19, випущене IDSA Оновлення рекомендацій з молекулярної діагностики COVID-19, випущене IDSA

Що нового?

IDSA (Американське товариство інфекціоністів) оновило рекомендації з молекулярної діагностики коронавірусної інфекції (COVID-19). 

Згідно з оновленими рекомендаціями IDSA з молекулярної діагностики COVID-19, аналіз слини буде особливо ефективний в тому випадку, якщо перед збором слини в пробірку пацієнт відкашляється або прочистить горло. Було виявлено, що в порівнянні з іншими методами використання тільки мазка з ротоглотки характеризувалося меншою ефективністю і призводило до більшої кількості помилково негативних результатів.

Збір слини або взяття мазка з середнього або переднього відділу порожнини носа краще, ніж взяття тільки мазка з ротоглотки. Метод збору слини в поєднанні зі взяттям мазка з переднього і середнього відділу порожнини носа і ротоглотки можна порівняти з золотим стандартом - глибоким мазком. Однак необхідність у виконанні декількох мазків посилює і без того серйозні проблеми з поставками.

Проведення аналізу слини пов'язане з рядом труднощів. Лабораторія повинна підтвердити, що її системи можуть належним чином працювати з більш липкими матеріалами. Якщо пацієнта просять відкашлятися, медичному працівнику необхідні додаткові засоби індивідуального захисту. Кожному центру необхідно адаптувати тип зібраних зразків в залежності від наявності відповідних ресурсів і умов (в лікарні, не виходячи з автомобіля та ін.).

У порівнянні з експрес-тестом на основі методу ізотермічної ампліфікації, експрес-ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) і стандартна лабораторна ПЛР є кращим варіантом. Експрес-тести визначали як тести, результати яких доступні протягом однієї години після отримання зразків. Тести для застосування в домашніх умовах в цю категорію не включали.

Єдиним експрес-тестом на основі методу ізотермічної ампліфікації, щодо якого було достатньо даних для публікації рекомендацій, був тест ID NOW. Було виявлено, що експрес-ПЛР володіє порівнянними характеристиками в порівнянні зі стандартними лабораторними тестами. Для неї також характерна дуже висока специфічність і висока чутливість (в середньому 97%).

Однак у порівнянні з лабораторною ПЛР експрес-тест на основі методу ізотермічної ампліфікації мав середню чутливість лише 80% і давав безліч помилково негативних результатів.

Центри тестування повинні будуть оцінити такі переваги, як значний прибуток від отримання результатів за 15 хвилин за допомогою експрес-тесту на основі методу ізотермічної ампліфікації і можливість попередити пацієнтів з позитивним результатом про необхідність негайної ізоляції, щодо ризику отримання помилково негативних результатів, через які інфікованих пацієнтів можуть відправити додому, вважаючи, що у них немає COVID-19, що призведе до значного поширення інфекції.

Якщо за допомогою тесту на основі методу ізотермічної ампліфікації отримано негативний результат, однак лікар підозрює, що даний пацієнт інфікований COVID, або він проживає в районі з більшою поширеністю інфекції, в якості додаткової міри слід провести експрес-ПЛР або лабораторний тест. При використанні даного тесту на основі методу ізотермічної ампліфікації існує ймовірність отримання хибно-негативних результатів у частини пацієнтів. Якщо тест на основі методу ізотермічної ампліфікації - єдиний доступний варіант, його слід використовувати, оскільки це, безумовно, краще, ніж не проводити тести зовсім.

Всі види тестів мають більш високу специфічність; ряд хибнопозитивних результатів при їх використанні може бути пропущений.

Через нестачу літературних даних в попередніх інструкціях не було рекомендацій щодо застосування швидких тестів. Основні доступні дані відносяться до пацієнтів з клінічними проявами захворювання. Однак згідно з визначеними даними, кількість вірусу в дихальних шляхах у пацієнтів з клінічними проявами захворювання і без них можна порівняти. Таким чином, з точки зору IDSA, ефективність різних видів аналізу буде порівнянною незалежно від наявності у пацієнта симптомів.

Згідно з попередніми рекомендаціями, у пацієнтів без клінічних проявів з онкологічним або автоімунним захворюванням, які очікують трансплантації або початку імуносупресивної терапії, слід застосовувати молекулярне тестування. Щодо цих випадків в рекомендаціях IDSA не міститься певних вказівок по скринінгу пацієнтів з ослабленим імунітетом.

У зв'язку з підвищеним ризиком для здоров'я в разі зараження вірусом, пацієнтам, які чекають на трансплантацію кісткового мозку і солідних органів, слід пройти тестування. Щодо пацієнтів з автоімунними або онкологічними захворюваннями, рекомендації залишають визначення індивідуального ризику і оцінку необхідності тестування на розсуд лікаря.

Тестування в домашніх умовах в рекомендаціях IDSA не розглядається. Це пов'язано з тим, що відповідні  тести з'явилися зовсім недавно, і на даний момент в дослідженнях взяли участь менше 200 пацієнтів. На ранній стадії захворювання (перші 5-7 днів), коли вірусне навантаження високе, вони, безумовно, більш ефективні.

Більшість тестів схвалено для екстреного застосування. Більш того, судячи з усього, новий варіант вірусу не зробить істотного впливу на ефективність тестів. Ефективність існуючих тестів не постраждає, оскільки основні відмінності нового варіанту пов'язані з геном, що кодує шиповий білок, а різні існуючі тести здатні розпізнавати вірус і без цього гена.

Джерело:

Medscape Pharmacists

Стаття:

IDSA Panel Updates Guidelines on COVID Molecular Diagnostic Tests

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: