EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Опубліковано консенсусні клінічні рекомендації API-ISG з лікування ГЕРХ Опубліковано консенсусні клінічні рекомендації API-ISG з лікування ГЕРХ
Опубліковано консенсусні клінічні рекомендації API-ISG з лікування ГЕРХ Опубліковано консенсусні клінічні рекомендації API-ISG з лікування ГЕРХ

Що нового?

Асоціація лікарів Індії та Індійське співтовариство гастроентерологів (API-ISG) опублікували нові рекомендації з лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) у дорослих пацієнтів.

API і ISG видали науково обґрунтовані рекомендації щодо лікування пацієнтів з ГЕРХ, що є широко поширеним захворюванням. Консенсусні клінічні рекомендації, які містять 43 положення, були розроблені на основі модифікованого методу Делфі. Розробку рекомендацій вели в ході очних зустрічей, поетапного електронного голосування та за допомогою аналізу відповідних джерел, переважно опублікованих в Індії.

З 43 положень дев'ять присвячені клінічними проявами ГЕРХ, одне - ускладненням ГЕРХ, одинадцять - діагностиці, чотири – епідеміології, та приблизно 18 - лікуванню (ендоскопічним, консервативним і хірургічним методам лікування).

Положення стверджували, якщо за результатами голосування частка тих, хто «повністю погодився» з ними або «погодився» з незначними застереженнями, становила 80% і більше.

Згідно масштабних даних популяційних досліджень, проведених в Індії, поширеність ГЕРХ серед населення становить приблизно 10%. Ймовірно, причиною росту захворюваності є зміни в способі життя і збільшення частки населення з надмірною масою тіла.

Діагностика ГЕРХ серед пацієнтів має бути в першу чергу спрямована на виявлення таких класичних симптомів, як регургітація кислим, і печія. Емпіричне лікування проводять інгібіторами протонної помпи (ІПП) або блокаторами H2-гістамінових рецепторів.

З огляду на вираженість клінічних симптомів ефективність всіх ІПП в еквівалентних терапевтичних дозах була порівнянною. Пацієнтів, у яких терапія ІПП не призводила до достатнього зниження вираженості симптомів, відносили до категорії пацієнтів з ГЕРХ, рефрактерної до лікування ІПП. У пацієнтів з насторожуючими симптомами і рефрактерною ГЕРХ слід обмежити застосування інвазивних методів дослідження.

Джерело:

The Journal of the Association of Physicians of India

Стаття:

API-ISG Consensus Guidelines for Management of Gastrooesophageal Reflux Disease

Автори:

Shobna Bhatia та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: