EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Перша таргетна терапія, рідкої мутації м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) затверджена FDA Перша таргетна терапія, рідкої мутації м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) затверджена FDA
Перша таргетна терапія, рідкої мутації м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) затверджена FDA Перша таргетна терапія, рідкої мутації м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) затверджена FDA

Що нового?

Ін’єкційне лікування казімерсеном схвалено FDA. Механізмом дії при МДД є пропускання екзону РНК.

USFDA схвалило ін’єкційний препарат казімерсена (РНК-антисмисловий олігонуклеотид) для лікування м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) 25 лютого 2021 р. Тепер пацієнти з встановленою мутацією гена, чутливого до пропуску екзону 45, можуть отримати користь від цього першого в своєму роді таргетного лікування. Схвалення FDA базувалось на збільшенні виробництва дистрофіну (білка, який підтримує цілісність м’язових клітин) у скелетних м’язах у хворих на МДД при використаннії цієї терапії.

МДД є одним із найпоширеніших видів м’язової дистрофії, та рідкісним генетичним захворюванням, яке спричиняє слабкість та погіршення стану м’язів, що з часом погіршується. Перші симптоми зазвичай спостерігаються у віці від 3 до 5 років. Будучи рідкісним явищем у жінок, МДД вражає приблизно 1 з кожних 3600 немовлят чоловічої статі.

Схвалення базувалось на рандомізованому контрольованому дослідженні, що включало 43 пацієнтів з МДД (у віці 7-20 років, усі чоловіки) з рідкою мутацією. Ці пацієнти отримували або казімерсен 30 мг / кг внутрішньовенно, або плацебо. Порівняно з плацебо, пацієнти, які отримували ін’єкцію казимерсену, мали більший ріст рівня білка дистрофіну у періоді від початку дослідження до 48 тижня. Клінічна перевага цієї ін’єкції, за висновком FDA, швидше за все, пов’язана зі збільшенням виробництва дистрофіну у пацієнтів з МДД, у яких встановлена мутація гена дистрофіну, що чутлива до пропуску екзону 45.

Пацієнти з МДД часто зазначали такі побічні ефекти як біль у горлі, кашель, лихоманка, біль у суглобах, інфекції верхніх дихальних шляхів та головний біль.

Хоча клінічні дослідження не показали токсичного ураження нирок при застосуванні ін'єкції казімерсену, але таке спостерігалося в неклінічних дослідженнях. Тому функцію нирок слід моніторити у пацієнтів, які отримують ін’єкційну терапію казімерсеном.

Препарат казімерсену для ін’єкцій отримав схвалення за прискореною процедурою. Для подальшого підтвердження його клінічних переваг ще необхідні дослідження. В даний час іде клінічне дослідження безпеки та ефективності його амбулаторного застосування у пацієнтів із МДД.

Джерело:

FDA

Стаття:

FDA Approves Targeted Treatment for Rare Duchenne Muscular Dystrophy Mutation

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: