EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між звичками харчування та затримкою евакуації вмісту шлунка при гастропарезі

гастропарез гастропарез
гастропарез гастропарез

Мета дослідження полягала в описі харчової поведінки пацієнтів з гастропарезом та встановлення зв'язку між цією поведінкою та тяжкістю затримки евакуації вмісту шлунка.

Дивитися все

Гловні тези

У пацієнтів з гастропарезом особливості їди варіюються залежно від тяжкості затримки евакуації вмісту шлунка. У пацієнтів із затримкою евакуації вмісту шлунка тяжкого ступеня спостерігається найбільша тривалість відчуття переповнення після їди. При затримці евакуації вмісту шлунка значно зростає модифікація дієти.

Передумови до проведення дослідження

Мета дослідження полягала в описі харчової поведінки пацієнтів з гастропарезом та встановлення зв'язку між цією поведінкою та тяжкістю затримки евакуації вмісту шлунка.

Методологія

У дослідженні, що включало 4-годинне сцинтиграфічне дослідження евакуації вмісту шлунка, брали участь дорослі пацієнти із симптомами гастропарезу. Крім цього, учасники заповнювали кілька опитувальників, у тому числі опитувальник за характером харчування, опитувальник харчування та дієти, а також опитувальник за оцінкою пацієнтом шлунково-кишкових симптомів.

Результати

Зі 119 пацієнтів з гастропарезом, включених у дослідження, у 35 пацієнтів евакуація вмісту шлунка була в нормі (затримка евакуації вмісту шлунка протягом 4 годин ≤ 10 %), у 26 спостерігалася затримка легкого ступеня (від > 10 до 20 %), у 28 спостерігалася затримка середнього ступеня (від > 20 до 35%) та у 30 спостерігалася затримка тяжкого ступеня (> 35%). Більшість учасників (85%) повідомили, що їдять невеликими порціями, кількість прийомів їжі становить у середньому 2,4 на день. Найчастішими причинами припинення прийому їжі були почуття переповнення (83%), нудота (46%) та біль у животі (31%).

Через погіршення евакуаторної функції шлунка учасники все частіше вносили корективи в дієту, включаючи перехід на дієту з низьким вмістом жирів і клітковини, включення харчових добавок і прийом їжі в подрібненому вигляді (r = 0,309). У пацієнтів із затримкою евакуації вмісту шлунка тяжкого ступеня відчуття переповнення після їди зберігалося протягом більш тривалого періоду порівняно з пацієнтами з нормальною евакуацією вмісту шлунка (див. таблицю 1).

Висновок

Спостерігалася залежність відмінностей у характері їжі від ступеня затримки евакуації вмісту шлунка. Найвища тривалість відчуття переповнення після їжі була зареєстрована у пацієнтів із затримкою евакуації вмісту шлунка тяжкого ступеня. Було виявлено виразне посилення коригування харчування зі збільшенням затримки евакуації вмісту шлунка. Ці особливості мають важливе значення для надання дієтичних рекомендацій пацієнтам з гастропарезом з метою контролю симптомів.

Джерело:

Neurogastroenterology and Motility

Стаття:

Meal-eating characteristics among patients with symptoms of gastroparesis: Relationships to delays in gastric emptying

Автори:

Alexandra C Barrett і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: