EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зелений ківі: ефективна добавка до раціону харчування при запорах та дискомфорті в ШКТ

кишечник кишечник
кишечник кишечник

Добре відомо, що зелений ківі ефективно усуває симптоми запору, а дані раніше проведених досліджень свідчить про його здатність знижувати вираженість дискомфорту в шлунково-кишковому тракті (ШКТ). У цьому міжнародному багатоцентровому рандомізованому контрольованому дослідженні оцінювали вплив вживання зеленого ківі на функцію ШКТ і дискомфорт у животі.

Дивитися все

Гловні тези

Вживання двох зелених ківі на добу зменшує частоту запорів і пов'язаний з ними дискомфорт у животі.

Передумови до проведення дослідження

Добре відомо, що зелений ківі ефективно усуває симптоми запору, а дані раніше проведених досліджень свідчить про його здатність знижувати вираженість дискомфорту в шлунково-кишковому тракті (ШКТ). У цьому міжнародному багатоцентровому рандомізованому контрольованому дослідженні оцінювали вплив вживання зеленого ківі на функцію ШКТ і дискомфорт у животі.

Методологія

У дослідженні взяли участь три групи: здорові добровольці (контрольна група, n = 63), пацієнти з функціональним запором (ФЗ, n = 60), пацієнти з синдромом подразненого кишечника з переважанням запору (СРК-З, n =). Пацієнтів рандомізували в групу вживання 2 зелених ківі або в групу застосування подорожника в дозі 7,5 г на добу протягом чотирьох тижнів. Після першої терапії було передбачено період без лікування (період виведення досліджуваних речовин з організму). Потім пацієнти отримали другий варіант терапії ще протягом чотирьох тижнів.

Ключовою кінцевою точкою було число епізодів повного самостійного спорожнення кишечника. Додатковими кінцевими точками були дискомфорт в області шлунково-кишкового тракту, який оцінювали за допомогою валідованої шкали для оцінки виразності симптомів шлунково-кишкового тракту. Для встановлення відмінностей щодо вихідного рівня дані були проаналізовані виходячи з припущення, що всі учасники отримали призначене їм втручання. Аналіз виконували за допомогою дисперсійного аналізу з повторними вимірюваннями для перехресного дизайну AB/BA.

Результати

Згідно з отриманими результатами вживання зелених ківі призвело до клінічно значущого збільшення кількості епізодів повного самостійного спорожнення кишечника на 1,5 в тиждень в групі FAC (1,53 p < 0,0001) і СРК-З (1,73 p; 0003). Крім того, у добровольців спостерігалося статистично значуще зниження вираженості дискомфорту в області шлунково-кишкового тракту, який оцінювали на підставі загального балу за шкалою оцінки симптомів з боку шлунково-кишкового тракту (ФЗ: p<<0,0001; СРК-З: p<<0,000). Слід зазначити, що в процесі дослідження значних небажаних явищ зареєстровано не було.

Висновок

У процесі дослідження отримано нові дані на користь вживання свіжого цілого зеленого ківі для полегшення запору та зменшення дискомфорту в області шлунково-кишкового тракту.

Джерело:

American Journal of Gastroenterology

Стаття:

Consumption of 2 Green Kiwifruits Daily Improves Constipation and Abdominal Comfort-Results of an International Multicenter Randomized Controlled Trial

Автори:

Richard Gearry та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: