Добре відомо, що зелений ківі ефективно усуває симптоми запору, а дані раніше проведених досліджень свідчить про його здатність знижувати вираженість дискомфорту в шлунково-кишковому тракті (ШКТ). У цьому міжнародному багатоцентровому рандомізованому контрольованому дослідженні оцінювали вплив вживання зеленого ківі на функцію ШКТ і дискомфорт у животі.
Вживання двох зелених ківі на добу зменшує частоту запорів і пов'язаний з ними дискомфорт у животі.
Добре відомо, що зелений ківі ефективно усуває симптоми запору, а дані раніше проведених досліджень свідчить про його здатність знижувати вираженість дискомфорту в шлунково-кишковому тракті (ШКТ). У цьому міжнародному багатоцентровому рандомізованому контрольованому дослідженні оцінювали вплив вживання зеленого ківі на функцію ШКТ і дискомфорт у животі.
У дослідженні взяли участь три групи: здорові добровольці (контрольна група, n = 63), пацієнти з функціональним запором (ФЗ, n = 60), пацієнти з синдромом подразненого кишечника з переважанням запору (СРК-З, n =). Пацієнтів рандомізували в групу вживання 2 зелених ківі або в групу застосування подорожника в дозі 7,5 г на добу протягом чотирьох тижнів. Після першої терапії було передбачено період без лікування (період виведення досліджуваних речовин з організму). Потім пацієнти отримали другий варіант терапії ще протягом чотирьох тижнів.
Ключовою кінцевою точкою було число епізодів повного самостійного спорожнення кишечника. Додатковими кінцевими точками були дискомфорт в області шлунково-кишкового тракту, який оцінювали за допомогою валідованої шкали для оцінки виразності симптомів шлунково-кишкового тракту. Для встановлення відмінностей щодо вихідного рівня дані були проаналізовані виходячи з припущення, що всі учасники отримали призначене їм втручання. Аналіз виконували за допомогою дисперсійного аналізу з повторними вимірюваннями для перехресного дизайну AB/BA.
Згідно з отриманими результатами вживання зелених ківі призвело до клінічно значущого збільшення кількості епізодів повного самостійного спорожнення кишечника на 1,5 в тиждень в групі FAC (1,53 p < 0,0001) і СРК-З (1,73 p; 0003). Крім того, у добровольців спостерігалося статистично значуще зниження вираженості дискомфорту в області шлунково-кишкового тракту, який оцінювали на підставі загального балу за шкалою оцінки симптомів з боку шлунково-кишкового тракту (ФЗ: p<<0,0001; СРК-З: p<<0,000). Слід зазначити, що в процесі дослідження значних небажаних явищ зареєстровано не було.
У процесі дослідження отримано нові дані на користь вживання свіжого цілого зеленого ківі для полегшення запору та зменшення дискомфорту в області шлунково-кишкового тракту.
American Journal of Gastroenterology
Consumption of 2 Green Kiwifruits Daily Improves Constipation and Abdominal Comfort-Results of an International Multicenter Randomized Controlled Trial
Richard Gearry та співавт.
Коментарі (0)