Мета дослідження полягала в узагальненні впливу раціону з високим вмістом білка (РВВБ) на жінок із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ).
Жінкам із синдромом полікістозних яєчників може бути корисний раціон із високим вмістом білка для покращення резистентності до інсуліну.
Мета дослідження полягала в узагальненні впливу раціону з високим вмістом білка (РВВБ) на жінок із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ).
Систематичний огляд та метааналіз ґрунтуються на вивченні семи електронних баз даних з моменту їх створення до квітня 2023 року. Виявлено вісім клінічних досліджень, у яких порівнювали вплив РВВБ та різних раціонів на антропометричні показники, метаболічні параметри та рівні гормонів у жінок із СПКЯ. Об'єднані дані аналізували за допомогою моделей випадкових ефектів. Дані представлені як середньозважені відмінності з 95% довірчими інтервалами. Також використовували інструмент співпраці Кокрейна для оцінки ризику систематичної помилки.
Встановлено, що порівняно з ізокалорійними дієтами раціон з високим вмістом білка суттєво знижував рівень інсуліну натще та оцінку резистентності до інсуліну з використанням гомеостатичної моделі у 300 жінок із СПКЯ (таблиця 1).
Проте обидва варіанти раціону мали однаковий вплив на зниження маси тіла, абдомінальний жир, ліпідний профіль та рівні гормонів (у всіх випадках p ≥ 0,05).
Застосування РВВБ зменшує резистентність до інсуліну у жінок із СПКЯ, що свідчить на користь їхнього потенційного включення як дієтотерапії при даному синдромі. Однак для підтвердження цих результатів і вивчення механізмів, що лежать в основі, необхідні додаткові рандомізовані контрольовані дослідження в більших і різноманітних популяціях.
Nutrition & Diabetes
Effects of high-protein diets on the cardiometabolic factors and reproductive hormones of women with polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis
Fang Wang і співавт.
Коментарі (0)