Дослідження було спрямоване на вивчення впливу об'єктивно виміряного здоровішого раціону протягом метаболічно асоційованої жирової хвороби печінки (МАЖХП) у дітей з метою покращення терапевтичних стратегій, заснованих на зміні способу життя.
У дітей з МАЖХП високий індекс здорового харчування пов'язаний із меншою масою тіла та більш сприятливими показниками ліпідів. Споживання доданих цукрів та жирів впливає на показники функції печінки. Точна оцінка раціону має дуже важливе значення для контролю ризику розвитку метаболічних порушень та ушкодження печінки у цих дітей.
Дослідження було спрямоване на вивчення впливу об'єктивно виміряного здоровішого раціону протягом метаболічно асоційованої жирової хвороби печінки (МАЖХП) у дітей з метою покращення терапевтичних стратегій, заснованих на зміні способу життя.
Дані аналізу харчових продуктів у раціоні збирали в рамках РКД CyNCh, до якого були включені діти віком від 8 до 17 років з МАЖХП, підтвердженою за результатами біопсії. Для оцінки раціону, розрахунку індексу здорового харчування (HEI, 0–100) та вивчення окремих харчових компонентів у дітей із десяти високоспеціалізованих клінічних центрів використовували програму Nutrition Data System for Research.
До дослідження було включено 119 дітей (середній вік 133 ± 27 року); серед них було 67 % (n = 80) хлопчиків, 18 % (n = 67) представників європеоїдної раси та 76 % (n = 90) латиноамериканців, при цьому Z-показник середнього індексу маси тіла становив 2,2 ± 0,5. З урахуванням індексу HEI були виділені наступні категорії раціону харчування (РХ): РХ з високим індексом HEI (≥58,89, n = 39), РХ із середнім індексом HEI (≥47,94 та <58,89, n = 41) та РХ з низьким індексом HEI (<47,94, n = 39). У дітей з РХ з високим індексом HEI (що вказує на здоровіше харчування) маса тіла була меншою, а ліпідний профіль був більш сприятливим.
У групах з низьким, середнім та високим індексом HEI середній рівень тригліцеридів у сироватці крові становив 163, 148 та 120 мг/дл відповідно. Середній рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) дорівнював 38, 41 і 43 мг/дл відповідно. При вмісті доданих цукрів трохи більше 10 % загальної калорійності раціону ступінь тяжкості стеатозу був меншим. Більше виражене лобулярне запалення було пов’язане з більшою часткою жирів у загальній калорійності раціону (відношення шансів (ВШ) = 0,95).
У дітей з МАЖХП, підтвердженою результатами біопсії, високий індекс HEI пов'язаний з меншою масою тіла та більш сприятливим ліпідним профілем, при цьому різні гістологічні характеристики пов'язані з індивідуальним рівнем споживання доданих цукрів та жирів. Зміни у споживанні ключових харчових компонентів можуть впливати як на фактори ризику розвитку метаболічних порушень, так і на пошкодження печінки, підтверджене даними гістологічного дослідження, що наголошує на важливості точної оцінки раціону у дітей з МАЖХП.
Hepatology Communications
Nutrition assessment and MASH severity in children using the Healthy Eating Index
Ajay Kumar Jain і співавт.
Коментарі (0)