Мета дослідження полягала у визначенні впливу прийому добавок з вітаміном D на виразність інсулінорезистентності в осіб, які страждають на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП).
У осіб з НАЖХП прийом добавок із вітаміном D здатний забезпечити зниження резистентності до інсуліну, виміряної за допомогою гомеостатичної моделі оцінки резистентності до інсуліну (HOMA-IR).
Мета дослідження полягала у визначенні впливу прийому добавок з вітаміном D на виразність інсулінорезистентності в осіб, які страждають на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП).
Для виявлення відповідних літературних джерел проводили пошук у таких електронних базах даних, як Science Direct, PubMed, COCHRANE та Google Scholar. Вивчення даних виявлених досліджень проводили на моделі з фіксованими або випадковими ефектами. У цей систематичний огляд та мета-аналіз включили 7 відповідних критеріїв відбору досліджень, у яких взяли участь 735 пацієнтів.
Було встановлено, що в осіб з НАЖХП прийом добавок із вітаміном D забезпечує зниження резистентності до інсуліну, на що вказувало зменшення значення індексу інсулінорезистетності HOMA-IR (різниця середніх значень за об'єднаними даними: -1,06). Прийом добавок із вітаміном D забезпечив підвищення концентрації цього вітаміну в сироватці крові (різниця середніх значень за об'єднаними даними: 17,45). Крім того, це забезпечило зведення до мінімуму активності аланінамінотрансферази (АЛТ) (різниця середніх значень за об'єднаними даними: -4,44). Впливу на активність аспартатамінотрансферази (АСТ) відзначено не було.
Прийом добавок з вітаміном D може надати сприятливий вплив на пацієнтів з НАЖХП з точки зору зниження резистентності до інсуліну та стати перспективним доповненням до програми лікування НАЖХП.
Scientific Reports
Additional treatment of vitamin D for improvement of insulin resistance in non-alcoholic fatty liver disease patients: a systematic review and meta-analysis
Dwijo Anargha Sindhughosa і співавт.
Коментарі (0)