EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Поширеність порушень нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з COVID-19 Поширеність порушень нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з COVID-19
Поширеність порушень нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з COVID-19 Поширеність порушень нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з COVID-19

Метою перехресного дослідження було вивчення частоти розвитку, а також епідеміологічних і клінічних аспектів, пов'язаних з порушенням нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з діагностованим COVID-19 (2579 пацієнтів) в залежності від ступеня тяжкості захворювання (легкого, середнього та важкого перебігу).

Дивитися все

Стендова доповідь

В ході масштабного опитування пацієнтів було встановлено зв'язок між отоларингологічними симптомами і легким перебігом COVID-19. Було виявлено, що розвиток порушень нюху і смаку може розглядатися як прогностичний фактор сприятливого перебігу COVID-19, оскільки розвиток цих порушень в меншій мірі пов'язаний з помірним і тяжким перебігом коронавірусної інфекції. Крім того, виявлено, що розвиток отоларингологічних симптомів залежить від статі, віку та наявності цукрового діабету у пацієнта.

Передумови до проведення дослідження

Метою перехресного дослідження було вивчення частоти розвитку, а також епідеміологічних і клінічних аспектів, пов'язаних з порушенням нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з діагностованим COVID-19 (2579 пацієнтів) в залежності від ступеня тяжкості захворювання (легкого, середнього та важкого перебігу).

Методологія

Оцінювалися епідеміологічні та клінічні показники пацієнтів. Дані про порушення нюху і смакового сприйняття були отримані із заповнюваних пацієнтами опитувальників за оцінкою клінічних результатів. Також в підгрупі пацієнтів було проведено психофізичний тест гостроти нюху.

Результати

Із загальної кількості пацієнтів з діагностованим COVID-19 2166 осіб мали легку (84,0%), 144 - середню (5,6%) і 269 - важку і дуже важку (10,4%) форми захворювання. У пацієнтів з COVID-19 легкого ступеня тяжкості найбільш поширеними симптомами були порушення нюху і смакового сприйняття, закладеність носа, ринорея і біль в горлі.

Частота розвитку порушень нюху і смакового сприйняття, які спостерігаються частіше у жінок, ніж у чоловіків, становить 73,7 і 46,8% відповідно. З підвищенням ступеня тяжкості захворювання частота розвитку порушень знижується. Імовірність розвитку порушень смакового сприйняття зростає у пацієнтів з цукровим діабетом.

Серед пацієнтів, що проходили психофізичний тест гостроти нюху, було виявлено 75 пацієнтів з аносмією, 43 - з гіпосмією і 113 пацієнтів з нормосмією, як показано на наступному рисунку.


Наявність важкої форми захворювання статистично значимо зменшує ймовірність розвитку аносмії.

Висновок

Пацієнти з легкою формою COVID-19 частіше стикаються з порушенням нюху і смакового сприйняття, ніж пацієнти з середнім, важким і дуже важким перебігом захворювання. Жінки більш схильні до розвитку цих порушень, ніж чоловіки.

Джерело:

Журнал European Archives of Oto-Rhino-Laryngology

Стаття:

Epidemiological, otolaryngological, olfactory and gustatory outcomes according to the severity of COVID-19: a study of 2579 patients

Автори:

Jerome R. Lechien і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: