Метою перехресного дослідження було вивчення частоти розвитку, а також епідеміологічних і клінічних аспектів, пов'язаних з порушенням нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з діагностованим COVID-19 (2579 пацієнтів) в залежності від ступеня тяжкості захворювання (легкого, середнього та важкого перебігу).
В ході масштабного опитування
пацієнтів було встановлено зв'язок між отоларингологічними симптомами і легким
перебігом COVID-19. Було виявлено, що розвиток порушень нюху і смаку може
розглядатися як прогностичний фактор сприятливого перебігу COVID-19, оскільки
розвиток цих порушень в меншій мірі пов'язаний з помірним і тяжким перебігом
коронавірусної інфекції. Крім того, виявлено, що розвиток отоларингологічних
симптомів залежить від статі, віку та наявності цукрового діабету у пацієнта.
Метою перехресного дослідження було
вивчення частоти розвитку, а також епідеміологічних і клінічних аспектів,
пов'язаних з порушенням нюху і смакового сприйняття у пацієнтів з діагностованим
COVID-19 (2579 пацієнтів) в залежності від ступеня тяжкості захворювання
(легкого, середнього та важкого перебігу).
Оцінювалися епідеміологічні та клінічні
показники пацієнтів. Дані про порушення нюху і смакового сприйняття були
отримані із заповнюваних пацієнтами опитувальників за оцінкою клінічних
результатів. Також в підгрупі пацієнтів було проведено психофізичний
тест гостроти нюху.
Із загальної кількості пацієнтів з діагностованим COVID-19 2166 осіб мали легку (84,0%), 144 - середню (5,6%) і 269 - важку і дуже важку (10,4%) форми захворювання. У пацієнтів з COVID-19 легкого ступеня тяжкості найбільш поширеними симптомами були порушення нюху і смакового сприйняття, закладеність носа, ринорея і біль в горлі.
Частота розвитку порушень нюху і смакового сприйняття, які спостерігаються частіше у жінок, ніж у чоловіків, становить 73,7 і 46,8% відповідно. З підвищенням ступеня тяжкості захворювання частота розвитку порушень знижується. Імовірність розвитку порушень смакового сприйняття зростає у пацієнтів з цукровим діабетом.
Серед пацієнтів, що проходили психофізичний тест гостроти нюху, було виявлено 75 пацієнтів з аносмією, 43 - з гіпосмією і 113 пацієнтів з нормосмією, як показано на наступному рисунку.
Наявність важкої форми
захворювання статистично значимо зменшує ймовірність розвитку аносмії.
Пацієнти з легкою формою
COVID-19 частіше стикаються з порушенням нюху і смакового сприйняття, ніж
пацієнти з середнім, важким і дуже важким перебігом захворювання. Жінки більш
схильні до розвитку цих порушень, ніж чоловіки.
Журнал European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
Epidemiological, otolaryngological, olfactory and gustatory outcomes according to the severity of COVID-19: a study of 2579 patients
Jerome R. Lechien і співавт.
Коментарі (0)